НОВИНИ ПЛЮС

21.06.2012

Об’єднана опозиція приросла Гриценком

Партія «Громадянська позиція» на чолі з депутатом від «НУНС» Анатолієм Гриценком увійшла до складу об’єднаної опозиції. Про це вчора на брифінгу повідомили сам Гриценко, перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов та лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк. Відповідний документ було підписано ще 15 червня.

«Будь–які непорозуміння та протиріччя, які були раніше, ми списуємо, ставимо крапку і спільно рухаємося вперед», — сказав екс–міністр оборони. Він та кілька його людей увійдуть у виборчий список ВО «Батьківщина». Кожен кандидат від опозиції письмово зобов’язується, «що, ставши депутатом, за жодних умов не залишить фракцію і не погодиться на жодну кадрову пропозицію від влади всупереч рішенню ради об’єднаної опозиції».

Експерти відзначають, що у БЮТ таки визнали: краще взяти Гриценка під свій дах і виділити йому прохідне місце, ніж втрачати бали внаслідок критики з боку Гриценка, якби той ішов до ВР самостійно.

Робота над новою Конституцією

Президент Віктор Янукович очікує, що після виборів нової Верховної Ради до роботи Конституційної асамблеї приєднаються представники опозиції. Про це він сказав на вчорашньому засіданні асамблеї. Також Янукович укотре зазначив, що при розробці змін у Конституцію необхідно «відкинути надмірне політиканство, піднятися над вузькопартійними інтересами й не керуватися лише майбутніми парламентськими виборами, адже розвиток України має бути вищим пріоритетом для всіх політиків».

Президент подякував усім, хто погодився взяти участь у роботі Конституційної асамблеї, зокрема екс–Президентам Леоніду Кравчуку, Леоніду Кучмі і Віктору Ющенку, які прийшли на засідання.

Фракції «БЮТ–Батьківщина» і «НУНС» відмовилися від роботи в Конституційній асамблеї, склад якої не обирався, а призначався Януковичем.

Конституційну асамблею утворено у складі 94 осіб. Головою її призначено Леоніда Кравчука.

Розгляд мовного законопроекту

Депутати подали понад 2000 поправок до закону про державну мовну політику. Про це заявив голова Комітету ВР iз питань культури і духовності Володимир Яворівський під час комітетських слухань щодо мовного питання. При цьому він зауважив, що 52 поправки було внесено авторами законопроекту, Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком.

Колесніченко покинув засідання комітету, назвавши його членів «заангажованими у мовному питанні».