Народ узявся писати опозиційну програму

21.06.2012

Початковий проект грандіозної за розмахом програми оголосив голова партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк на Форумі опозиційних сил у Києві, коли найбільші опозиційні партії об’єдналися під егідою партії Юлії Тимошенко «Батьківщина». Політик пообіцяв, що кожен пункт документа буде розглядатися буквально «під мікроскопом», щоб у результаті вдалося вийти на варіант, близький до ідеалу. Власне, процес внесення змін до програми вже почався. Схоже, незмінною залишиться тільки назва документа — «Справедлива країна, чесна влада, гідне життя». На цих трьох «китах» будуються основні тези програми. За такими ж блоками йде й всенародне її обговорення.

Зволікати з внесенням змін до програми ініціатори проекту не збираються. З 28 травня пройшло вже сім «круглих столів» з обговорення різних блоків програми під гаслом «Програма об’єднаної опозиції — програма Батьківщини: пишемо разом із суспільством». Зокрема, обговорювали документ у цілому, а також антикорупційну складову і міжнародний імідж країни, молодіжну пролітику та концепцію розвитку науки і освіти, економіку і стан села.

На думку експертів, ще ніколи Україна не почувалася такою ізольованою від суспільства. Як зазначив лідер Народного руху (який теж увійшов до «Батьківщини»), колишній міністр закордонних справ Борис Тарасюк, нинішню ситуацію можна порівняти хіба з періодом 1992—1993 років, коли Україну зневажали у світі через позицію щодо ядерної зброї.

«Нинішня влада завела зовнішню політику України у безвихідь. Об’єднана опозиція пропонує програму з кардинальної зміни методів і принципів здійснення зовнішньої політики», — підкреслив Тарасюк.

Згідно з програмою, таких змін зазнають не лише зовнішній напрям, а й внутрішня політика. А головний ворог подальшого розвитку України, на думку опозиціонерів, — це корупція. І без її викорінення — тобто повної люстрації урядовців–хабарників, введення нових скляних офісів та жорсткого антикорупційного законодавства — лад у цій справі навести неможливо.

За словами Арсенія Яценюка, те, що нині відбувається у державі, корупцією назвати важко. Адже йде крадіжка дер­жавних компаній, грабунок бюджету, держава бере непрозорі кредити, які лягають тягарем на кожну українську родину.

«Закінчується це все тим, що лише за минулий рік на Кіпр перераховано 52 млрд. без оподаткування і, зрозуміло, без вказування джерел, звідки взялися ці гроші», — обурюється Яценюк.

Окрім антикорупційної складової, учасники «круглих столів» під час обговорення опозиційної програми радитимуться щодо інших напрямів документа. Підхід ініціаторів обговорення одностайний: замість того, щоб дискутувати щодо усього документа, потрібно виділити окремі галузі та сконцентруватися на кожному розділі програми. Тоді від цього буде зиск.

Для того щоб не прогледіти серйозні помилки у документі, до участі в дискусії спеціально запрошуються і експерти, які консультують владу. Але навіть такі політологи визнають: всенародне обговорення програми стане тією особливістю, яка принесе опозиціонерам народну підтримку. І нехай скептики лютують. Зрештою, в об’єднання опозиції теж ніхто не вірив. Більше того: експерти зазначають, що програма опозиції, на відміну від багатьох інших декларативних документів, цілком реалістична.

«Ми хочемо, щоб програма стала не тільки реальним планом дій, але щоб вона вперше, мабуть, в історії України була реалізована», — зізнається керівник виборчого штабу «Батьківщини» Олександр Турчинов. При цьому зазначає, що не сподівається на загальний «одобрямс», а очікує конструктивної дискусії. Адже потрібно створити та реалізувати такий документ, за який не буде соромно і з яким Україна зробить справжній прорив у своєму розвитку.

Щоправда, спочатку потрібно все ретельно порахувати. Щоб у опонентів не було жодної підстави звинуватити опозицію у популізмі. Адже декларативних документів у країні — хоч греблю гати. Саме тому вкрай важливо, щоб опозиційний продукт суттєво відрізнявся від собі подібних.

Опозиційні лідери не приховують своєї зацікавленості у критиці й зауваженнях зі сторони. Адже з регіонів та маленьких міст людські проблеми видно краще, ніж з Печерських пагорбів. Судячи з активності, із якою учасники «круглого столу» долучаються до дискусій, опозиційним політикам, експертам та простим громадянам таки вдасться створити по–справжньому стратегічну програму, яка стане планом дій України на найближчі десятиліття.

Вікторія ШУЛЬЖЕНКО