Перехресні суди непримиренних

19.06.2012

Генпрокуратура має намір пред’явити обвинувачення Юлії Тимошенко у справі про вбивство Євгена Щербаня. Про це повідомив в інтерв’ю газеті «Комерсант—Україна» перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін. За його словами, у випадку тривалої хвороби екс–Прем’єрки ГПУ може призначити їй судово–медичну експертизу, що встановить, чи може вона брати участь у слідчих діях у справі.

«У нас є достатньо доказів, що підтверджують причетність Тимошенко до цього вбивства, — зазначив пан Кузьмін. — У нас є достатньо даних, які підтверджують її зацікавленість в усуненні Щербаня. Є дані, що підтверджують перерахування грошей iз контрольованих нею рахунків, є прямі свідчення свідків, які називають її організатором і фінансистом убивств. У нас є заява Руслана Щербаня, що називає її прямим винуватцем смерті його батька».

Єдиною перешкодою для пред’явлення обвинувачення слідчими, на думку першого заступника Генпрокурора, є тривала хвороба лідерки БЮТ. Мовляв, «плани захисників Тимошенко передбачають, щоб ця її хвороба не завершилася ніколи», адже законодавство прямо забороняє участь слідчого в процесуальних діях до одужання обвинувачуваного. Водночас захисник Леді Ю Сергій Власенко обурився через це інтерв’ю, адже, на його переконання, Генпрокуратура не може призначити судово–медичну експертизу його підзахисній, оскільки вона перебуває у статусі свідка.

Серед іншого, Ренат Кузьмін заявив, що ні Юлія Тимошенко, ні Юрій Луценко не зможуть узяти участь у виборах у парламент 2012 року, оскільки вони засуджені українськими судами, і їхні вироки набули законної сили. «Тимошенко — злочинець, і цей факт не підлягає сумніву, — заявив перший заступник Генпрокурора. — А Луценко — звичайний крадій, що намагається позиціонувати себе як жертву політичних репресій».

У відповідь партія «Батьківщина» заявила, що «чергові істеричні заяви Кузьміна про нібито причетність Тимошенко до всіх резонансних злочинів, скоєних у країні за останні 20 років, свідчать про те, що карально–репресивна система завзято взялася виконувати замовлення Януковича». При цьому парламентська фракція БЮТ вимагає від Генпрокурора допитати Президента Віктора Януковича у справі про вбивство Євгена Щербаня. За словами лідера фракції Андрія Кожем’якіна, допит Януковича потрібен, оскільки глава держави «знає дуже багато і звинувачує Тимошенко, то, можливо, він стояв десь поблизу або щось чув».

Натомість особисто Юлія Володимирівна має намір звернутися з позовом у суди інших країн у зв’язку з заявою Президента Януковича про її причетність до вбивства депутата Євгена Щербаня у 1996 році.

 

ДО РЕЧІ

Глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра не зміг зустрітися з екс–Прем’єром Юлією Тимошенко у ЦКЛ №5 «Укрзалізниці» у Харкові в неділю. Він зміг лише піднятися на дев’ятий поверх лікарні й поспілкуватися з охороною біля палати Тимошенко. За словами європейського посла, він не може отримати дозвіл на зустріч з екс–Прем’єром з моменту її арешту, тобто протягом майже десяти місяців, тоді як інші представники Європарламенту отримують такі дозволи. У прес–службі Державної пенітенціарної служби стверджують, що пан Тейшейра останнім часом не звертався з проханням про надання дозволу на зустріч iз Тимошенко. І додають, що за час перебування Леді Ю у колонії та лікарні її відвідали 27 іноземців.