Нова футбольна Шевченкіана

13.06.2012
Нова футбольна Шевченкіана

Шевченко — Блохіну: «Це просто фантастика!». (Фото Рейтер.)

Кожен українець цей вечір запам’ятає по–своєму. Справжній футбольний уболівальник — двома голами Андрія Шевченка й вольовою перемогою, хтось — багатотисячними натовпами людей у столиці в синьо–жовтому одязі, хтось — неймовірно сяючим від радості обличчям п’ятирічного хлопчика з кадрів трансляції, а хтось — безперервними гудками машин і салютами в себе у дворі ледь не впродовж цілої ночі. Це був той футбол, про який кажуть, що гра забудеться, а результат залишиться. Збірна України на домашньому єврофорумі стартувала яскравою й хвилюючою звитягою над командою Швеції, а Андрій Шевченко ще раз довів свій високий клас і підтвердив, що не збирається задовольнятися роллю шанованого ветерана.

 

Синьо–жовте море

Напередодні керманич нашої команди Олег Блохін говорив, що його хлопці — наче коні, які застоялися в стійлі. Адже лише під завісу четвертого дня Євро–2012 українці провели перший матч на турнірі. Тож тренер побоювався, аби на тренуваннях вони не «перегоріли».

Тим часом уболівальники також готувалися до матчу. У день старту національної команди на домашньому турнірі в центрі Києва розлилося справжнє синьо–жовте «море». До десятків тисяч українців у національних кольорах приєдналися 13 тисяч шведів. Оскільки кольори прапорів наших держав iдентичнi, то було практично неможливо відрізнити один від одного фанатів обох команд. Усі гуляння й «підготовка» відбувалися цілком мирно. Навіть на організований Хрещатиком скандинавський марш українці реагували з посмішками, лише інколи натякаючи шведам, що перемога їм «не світить».

Святковий дебют

Коли у столиці за годину до стартового свистка турецького рефері Гюнейта Чакира фанати повною рікою стікалися до оновленого НСК «Олімпійський», у Донецьку завершився перший матч нашої групи D. Імениті французи й англійці розписали класичну нічию, надавши можливiсть переможцеві другого поєдинку понеділка очолити турнірну таблицю.

Хвилюючий дебют господарів у фінальних частинах чемпіонатів Європи розпочався з гучного виконання стадіоном нашого гімну — пробирало аж до кісток, у декого навіть сльози наверталися на очі. Стартове хвилювання позначилося на діях обох команд — перші постріли на межі п’ятої хвилини Євгена Коноплянки й Кіма Чельстрема пройшли далеко від цілі.

Наші оборонці, яким активно допомагав Анатолій Тимощук, тримали головну ударну силу шведів — «міланця» Златана Ібрагімовича. А самі по­ступово почали розгортати активні дії в атаці. Прорив Олега Гусєва гості зупиняють лише ціною жовтої картки, Андрій Воронін потужно стріляє з–за меж штрафного, на що кіпер ПСВ Андреас Ісакссон реагує невпевнено. Коли ж скандинави пробують іти вперед, то наражаються на контратаки. Капітан Андрій Шевченко б’є з гострого кута — мимо, й Блохін у відчаї зводить руки. Андрій Ярмоленко, добиваючи м’яч, влучає у захисника. Проте наприкінці першого тайму ледь не покарав «забутий» Ібра, та, на щастя, пробив головою в штангу.

Доля протистояння вирішилася впродовж 10 хвилин на початку другого тайму. Спочатку підопічні Еріка Хамрена не захотіли вибити м’яч за бокову лінію, коли з ушкодженням опинився на газоні захисник Євген Селін, а провели швидкий випад, який завершив на вістрі той–таки Златан. Проґавив нападника Тарас Михалик — оборонець «Динамо» тривалий час лікувався й наразі перебуває не в найкращих кондиціях.

Проте наші не знітилися й незабаром переломили хід двобою. Справжнім героєм став Шевченко. Двічі він продемонстрував своє голеве чуття й уміння грати головою — після навісів із правого флангу Ярмоленка і з кутового Назаренка. Двома влучними ударами Шева довів кількість голів у збірній до 48.

Поступово українці перейшли на утримання рахунку, хоча й мали кілька перспективних контратак. Молодий і гарячий Коноплянка загравався і втрачав м’яч. Шведи тиснули, та господарі під несамовите скандування трибун «Україна!» вистояли. Фортуна посміхнулася нашим — двічі на завершальних хвилинах Ельмандер і Мельберг із «убивчих» позицій стріляли повз ціль.

Ще кілька хвилин після завершення двобою футболісти раділи разом з уболівальниками, а потім пішли роздавати інтерв’ю й відпочивати. У вівторок Блохін відвів час на відновлювальні процедури, а сьогодні команда починає підготовку до п’ятничної зустрічі з Францією. Цей двобій, як і наступний з англійцями, Україна зіграє на «Донбас–арені». Прийшов час розчаклувати нефартовий Донецьк, який, до речі, досить активно — кричалками та автогудками — святкував перемогу збірної.

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін,
головний тренер збірної України:

— Перед грою мій помічник Андрій Баль натякнув, що треба «відкривати» бессарабські ворота. От ми їх і відкрили, продовживши давню традицію. А ще мені наснилося, що Шевченко два м’ячі заб’є...

Загалом вважаю, що до перерви ми мали перевагу, хоча одного разу й проґавили Ібрагімовича, коли він поцілив у штангу. Складалося враження, що шведи грали на нічию, чекаючи свого шансу в контратаках. А ми створили кілька голевих моментів, та, на жаль, не використали.

Другий тайм почали не гірше, але пропустили. Шведи забили, знехтувавши правилом «чесної гри»: поки Селін лежав на траві, вони провели голеву атаку. Але я вдячний хлопцям, котрі зуміли переломити хід зустрічі. Утім кінцівку ми провели неграмотно — дався взнаки психологічний тиск і бажання зберегти рахунок. Із такими нервами важко грати.

У шведів міцна команда, переграти її непросто, хоча ми при підготовці детально розібрали її «по кісточках». Гадаю, вона завдасть багато клопоту іншим суперникам. Нам же потрібно відновлюватися і готуватися до гри з Францією з урахуванням сьогоднішніх помилок.

Анатолій Тимощук,
півзахисник збірної України:

— Ми задоволені результатом. Глядачі ж побачили все — суперник забив, ми відігралися й вийшли вперед. Дякую вболівальникам за підтримку, вони створили дивовижну атмосферу на стадіоні. Наша збірна зараз на першому місці в групі, але в наступних двох матчах треба грати концентровано всі 90 хвилин.

Сергій Назаренко,
півзахисник збірної України:

— Ми дуже хотіли виграти в першому матчі, й, на щастя, нам це вдалося. Ми знали, що шведи частенько пропускають м’ячі зі стандартних положень, і одне з них ми й використали.

Ерік Хамрен,
головний тренер збірної Швеції:

— Українці жодних сюрпризів нам не піднесли, але гра вийшла важкою. Перший тайм — не дуже цікавий, але другий ми почали набагато краще, вигравали більше єдиноборств. На жаль, після нашого голу українці швидко забили у відповідь. Шевченко відмінно грає у штрафній, він — великий форвард, котрий «зробив» результат.

Ми не відреагували належним чином на зміни в грі українців, показавши свій рівень лише в останні 20 хвилин. Буває так, що не все виходить. Якби в кінцівці ми використали хоча б один шанс із трьох, все було б по–іншому.

Златан Ібрагімович,
нападник збірної Швеції:

— Погано, що ми програли, але ще не все втрачено. Попереду в нас два матчі, ситуацію ще можна виправити. Сподіваюся, у наступних поєдинках ми виступимо краще, бо проти України в першому таймі грали не в свою гру. По перерві зіграли значно краще, створили багато моментів, але не реалізували їх. Це футбол...

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (8 червня — 1 липня).

Груповий етап. 1–й тур

Група D. Україна — Швеція — 2:1

Голи: Шевченко, 55, 62 — Ібрагімович, 52

Україна: П’ятов, Гусєв, Михалик, Хачеріді, Селін, Ярмоленко, Тимощук, Коноплянка (Девич, 90+3), Назаренко, Воронін (Ротань, 85), Шевченко (Мілевський, 81)

Швеція: Ісакссон, Лустіг, Мельберг, М. Ольссон, Гранквіст, Ельм, Чельстрем, Ларссон (Вільгельмссон, 68), Ібрагімович, Тойвонен (Свенссон, 62), Розенберг (Ельмандер, 71)

Суддя — Чакир (Туреччина)

Попередження: Чельстрем, 11; Ельм, 83

11 червня, Київ, НСК «Олімпійський», 64 290 глядачів

* * *

Франція — Англія — 1:1

Голи: Насрі, 39 — Лескотт, 30

Франція: Льоріс, Дебюші, Рамі, Мексес, Евра, Насрі, Діарра, Рібері, Кабай (Бен–Арфа, 84), Бензема, Малуда (Мартен, 85)

Англія: Харт, Джонсон, Террі, Лескотт, Коул, Мілнер, Паркер (Хендерсон, 78), Чемберлен (Дефо, 77), Джеррард, Янг, Уелбек (Уолкотт, 90+1)

Суддя — Ріццолі (Італія)

11 червня, Донецьк, стадіон «Донбас–арена», 47 400 глядачів

Турнірне становище: Україна — 3, Франція, Англія — 1, Швеція — 0.

 

АЗАРТ

Пиво чи коньяк

Увесь політичний бомонд України став свідком історичної перемоги нашої збірної в дебютному матчі на Євро. У віп–ложі «Олімпійського» зібралися як уболівальники «зі стажем», так і «новачки». Прем’єр–міністр України Микола Азаров — рідкiсний гість футбольних стадіонів, проте пропустити матч Україна — Швеція не міг, адже, побувавши за кілька годин до матчу у столичній фан–зоні, взяв парі — на пляшку пива — зі шведами щодо перемоги нашої збірної. Виграв. Тепер Микола Янович планує поставити на кін міцніший напій, якщо хтось із французьких фанів вирішить посперечатися з ним стосовно результату гри «триколірних» та «синьо–жовтих». «На гарний коньяк обов’язково посперечаюся, і я абсолютно переконаний у нашій перемозі. Якось от є така впевненість, що наші виграють», — сказав Азаров.