Закон «з–під поли», через який штурмували Раду

07.06.2012
Закон «з–під поли», через який штурмували Раду

Голосували у ВР за себе і за того хлопця. (агенції Українське фото.)

Поки під Верховною Радою у вівторок ламали списи патріоти та постраждалі від української мови, парламентарії «дбали» про хліб насущний для пільговиків. Зокрема, надвечір тишком–нишком ухвалили скандальний закон про гарантії виконання рішень судів, який передбачає скасування пільг для окремих категорій громадян.

Законопроект, проти якого довго протестували «афганці» та «чорнобильці» восени минулого року — навіть ламали паркан і штурмували Раду, підтримали 259 народних депутатів. Нові правила набудуть чинності з 1 січня 2013–го.

«Більшовики» називають новоспечений закон прогресивним — мовляв, він ще більше дбатиме про пільговиків. Так, перший віце–спікер Адам Мартинюк заявив, що депутати приймають цей закон, аби «вкотре підтвердити конституційну норму про те, що держава бере на себе зобов’язання виконувати рішення суддів».

Експерти оптимізму провладної більшості у ВР не поділяють і запевняють, що новий закон матиме зворотний ефект. Експерт Центру Разумкова Павло Розенко каже в коментарі «УМ»: «Цей закон встановлює такий механізм, згідно з яким будь–яке рішення суду з соціальних виплат може бути не виконане. Адже процедура виконання цих рішень стає настільки обтяжливою, незрозумілою, що це даватиме можливість державі у законному порядку взагалі не виконувати судові рішення».

Зараз, переконує Розенко, існує чіткий і зрозумілий механізм виконання рішень судів: «Людина виграє суд, виконавчий лист надходить в орган влади, який зобов’язаний рішення суду виконати. Якщо він цього не робить, виконавча служба відкриває провадження, може накласти арешт на рахунки і домагатися стягнення коштів у примусовому порядку. Надалі ж запроваджується інша, неадекватна, на мій погляд, процедура: тепер виконувати всі рішення судів по соціальних питаннях буде казначейство. Причому заявник має надати купу документів, перелік яких визначатиме Кабмін (а там може бути 60 або 90 позицій). І жодних механізмів виконання судових рішень не передбачено. Розрахунок здійснюватиметься лише у випадку, коли у казначейства на певному рахунку будуть відповідні гроші, передбачені бюджетом. Немає коштів — жодне судове рішення не буде виконане. Тому насправді цей закон спрямований на те, аби держава мала офіційну можливість не виконувати судові рішення».

Заручниками ситуації тепер стали й люди, які вже мають на руках рішення судів. Надія на виплату відсуджених коштів у них стає примарною.

Це добре усвідомлюють у всеукраїнській громадській організації «Ніхто, крім нас», яка об’єднує ветеранів–«афганців». Заступник голови правління Володимир Сердюк називає голосування Верховної Ради «з–під поли» «відвертим хамством по відношенню до народу». «Звісно, ми обурені. Депутати хоч і зробили реверанс у бік «афганців» — не прийняли прикінцеві положення, які б узаконювали ручне управління Кабміном фінансування Закону про соціальні гарантії. Але вони все ж позбавили людей, які відсудили свої пенсії, можливості отримати їх. Дивуватися, звісно, немає чому: українці вже звикли, що влада не рахується ні зі думкою народу, ні зі станом тих людей, які помирали на ЧАЕС. І не дивує позиція Партії регіонів. Але за цей закон голосували й опозиційні депутати», — каже в коментарі «УМ» Сердюк.

Обурене прийнятим законом і Всеукраїнське об’є­днання ветеранів Чорнобиля, яке обіцяє домагатися президентського вето. Мовляв, ухвалений він був у шахрайський спосіб. І, як колись Податковий кодекс, буде скасований під тиском народного гніву. У черговий похід під стіни парламенту «чорнобильці» збираються вже сьогодні.