Завтра, певно, буде гол...

07.06.2012
Завтра, певно, буде гол...

Міністр юстиції Олександр Лавринович — міністру охорони здоров’я Раїсі Богатирьовій: «Витрачайте кошти, колего! Чинному законодавству це не суперечить».

«Я хочу привітати з цим святом громадян України», — пафосно мовив Прем’єр–міністр Микола Азаров, відкриваючи вчорашнє засідання уряду і маючи на увазі всього лише старт футбольного чемпіонату та приїзд перших 200 іноземних уболівальників до нашої гостинної країни. Традиційно скромний Микола Янович знову багато говорив про свою скромну роль у справі процвітання країни, а роль своїх попередників, які, власне кажучи, й привели «Євро» до України, визначив словами «повний, ганебний провал». Що знову ж таки є цілком традиційним для публічних промов Прем’єра.

Утiм аби не виглядати в обличчі країни лише фанатом, Прем’єр закликав членів уряду активніше витрачати державні кошти. На першочергові потреби країни, ясна річ! Адже подекуди гроші ну просто застигають у повітрі... Скажімо, з виплатою «Вітіної тисячі» наразі все нормально. За словами Миколи Азарова, перші сто тисяч вкладників радянського «Ощадбанку» уже отримали 93 млн. гривень. Всього лише за перших п’ять днів! Причому багато зі щасливчиків вклалися у відведений Азаровим норматив — 10–15 хвилин на обслуговування.

Натомість темпами оформлення «Вітіних квартир» Прем’єр залишився невдоволений. За словами Азарова, станом на 1 червня для участі у програмі записалося 5100 громадян. Це, на його думку, недостатньо. Міністри — регіонального розвитку та фінансів — отримали вказівку неусипно стежити за процесом приєднання до проекту нових людей. А міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова отримала на горіхи за те, що не встигла використати 200 млн. гривень на реконструкцію Національного інституту раку. «Півроку вже втрачено. Якщо міністр не може визначити замовника, то це замість неї може зробити уряд», — сказав Азаров і дав чиновниці ще тиждень для вирішення проблеми. Також незадоволення Миколи Яновича викликав факт передачі 400 млн. гривень, виділених на київську лікарню «Охматдит», у користування Агенції із підготовки Євро–2012. І пообіцяв особисто приїхати на будівництво комплексу. Перевірити ретельність виконробів.

Ще одна больова, за Миколою Яновичем, точка нашої медицини — небажання чиновників купувати вітчизняну апаратуру: рентген–апарати, мамографи, томографічні гамма–камери. А тим часом в одному з обласних центрів її активно виготовляють. І нібито значно дешевше, ніж за кордоном. «Торік підприємство виготовило на експорт продукції на 26 млн. гривень, а на внутрішній ринок — на 10 млн. грн. Натомість торік до України було завезено імпортного діагностичного обладнання на 300 млн. гривень», — констатував Прем’єр.