Розім’ялися на славу

30.05.2012
Розім’ялися на славу

Євген Коноплянка увесь матч тероризував захист естонської збірної. (з сайту www.daylife.com.)

Лічені дні залишаються до початку Євро–2012 — організатори турніру, додаючи завершальних штрихів на об’єктах інфраструктури, наводять блиск у домаш­ньому господарстві, а 16 збірних, граючи товариські зустрічі, перевіряють свою боєготовність.

Свій перший із трьох контрольних поєдинків провела й збірна України. На відміну від переважної більшості команд–учасниць, які масово зіграли перші спаринги наприкінці минулого тижня, свою першу після завершення клубного сезону колективну роботу підопічні Олега Блохіна «написали» позавчора — в Австрії, куди перебралися після 10–денного турецького збору–відпочинку.

Чому саме в Австрiї? Згідно з регламентом УЄФА, господарі чемпіонату Європи за місяць до його початку не мають права проводити товариські матчі на батьківщині. «Власне, тому ми й виїхали для підготовки за кордон. Ні від кого ми не втікали», — пояснив причину закордонних зборів Блохін.

Кажуть, що понеділок — день важкий, але так вирішив головнокомандувач. Не в останню чергу тому, що саме в перший день тижня «жовто–сині» проведуть свій дебютний поєдинок на Євро. А можливо, дата спарингу з естонцями визначалася з урахуванням вимог УЄФА, за якими у вівторок, 29 травня, всі учасники Євро повинні були подати до Європейської футбольної асоціації кінцеві заявки з 23 футболістів. Як зізнався сам Блохін, процес відсіювання трьох зайвих гравців, які мали залишити табір збірної, був для нього дуже важким. Керманич до останнього не міг визначитися. Зрештою, вибір припав на голкіпера донецького «Металурга» Олександра Бандуру, дніпрянина Віталія Мандзюка та «гірника» Тараса Степаненка.

Вирішуючи нелегке кадрове питання, Олег Блохін у матчі з прибалтами, яких, до слова, восени українці перемогли — 2:0, експериментувати не став. Зі стартових хвилин, за винятком, можливо, кількох позицій, де у головного тренера є рівноцінний вибір, на полі з’явився бойовий склад, який без розкачки узявся штурмувати ворота Мікхеля Аксалу.

Здебiльшого атаки українців зароджувалися на флангах, де діяли стрімкі Андрій Ярмоленко та Євген Коноплянка. А от центральна вісь, яку формували Сергій Назаренко та два друга — Анатолій Тимощук з Андрієм Вороніним, — мала статус резервного фронту. Хай там як, але навіть з одним номінальним форвардом, роль якого виконував Марко Девич, склад «синьо–жовтих» був заточений під атаку. Розгортати захисну модель у матчі з другим складом естонців було недоречно — здалося, що для стримування поодиноких випадів опонентів чотирьох захисників у жовтій формі було забагато. Тоді як Андрієві П’ятову за весь матч узагалі жодного разу так і не довелося по–серйозному вступити в гру.

Водночас кіпер прибалтів чотири рази діставав м’яч із сітки своїх воріт. У першому таймі, де українці максимально розкрили свій атакувальний потенціал, естонці отримали «трійку», тоді як у другій частині протистояння, коли Олег Блохін серйозно оновив склад, українці обмежилися лише одним голом.

«Виходити на другий тайм за рахунку 3:0 важкувато — команда розслабляється. Водночас, попри втому від тренувань, вважаю, що показали непоганий футбол», — сказав Блохін в інтерв’ю телеканалу «Футбол».

Гра «синьо–жовтих» і справді залишила приємне враження, однак і суперник був далеко не найсильніший. Повнiше оцiнити справжнi можливості нашої збірної можна буде 1 червня, коли вона проведе спаринг з австрійцями, та 5–го — матч iз турками.

ЮВІЛЕЙ

У рамках святкування 85–річчя від дня створення київського «Динамо» минулих вихідних на клубному стадіоні «біло–синіх» відбувся матч ветеранів столичного клубу та московського «Спартака».

«Динамо» — «Спартак» — 6:6 (Саленко, 34, 39, 57; Михайличенко, 41; Буряк, 53; Заваров, 55 — Шмаров, 9, 38, 50; Хідіятулін, 25; Кужлев, 48; Аджоєв, 52).

 

ТАБЛО

Товариський матч

Україна — Естонія — 4:0

Голи: Ярмоленко, 9; Гусєв, 35 (пен.); Воронін, 41; Мілевський, 50

Україна: П’ятов, Гусєв (Бутко, 63), Хачеріді, Михалик (Ракицький, 46), Селін, Тимощук, Ярмоленко (Шевченко, 46), Назаренко (Селезньов, 54), Коноплянка, Воронін (Алієв, 46), Девич (Мілевський, 46).

Естонія: Аксалу, Шишов (Палату, 61), Степанов, Клаван, Круглов, Камс (Опер, 46), Тамм (Васильєв, 46), Дмітрієв (Ліндпере, 46), Вунк, Сааг, Конса (Кінк, 46)

Суддя — Лехнер (Австрія).

Куфштайн (Австрія). «Куфштайн–Арена».