Феєрверк для Пастора

15.05.2012
Феєрверк для Пастора

Перше шампанське на подiумi Пастора Мальдонадо. (Фото Рейтер.)

Запальним у всіх сенсах цього слова вийшов п’ятий етап чемпіонату «Формули–1», що відбувся у передмісті Барселони. Уперше в кар’єрі Гран–прі здобув 27–річний венесуельський гонщик Пастор Мальдонадо (для нього це був і перший подіум узагалі, і перша виграна кваліфікація). Його команда — «Уїльямс» — тріумфувала на етапі вперше з 2004 року. І як тріумфувала!

Одразу після гонки в боксах британської «стайні» спалахнула пожежа. Через несправність системи KERS іскра підпалила бензин, який зливали з баків боліда Бруно Сенни. Вогонь і вибух повністю зруйнували гараж «Уїльямса»; згоріли кілька комп’ютерів сусідів із команди «Катерхем». Навряд чи підлягає відновленню болід Сенни. Машина Мальдонадо перебувала в закритому парку, тож лишилася неушкодженою. Чотирьох техніків «Уїльямса» було доставлено до лікарні. Також постраждав один механік «Форс Індії» та чотири члени «Катерхема». Евакуація відбулася вчасно, тож серед отриманих травм — легкі опіки та незначні отруєння димом.

Вогонь у падоку став своєрідним феєрверком на честь власника «стайні»–переможниці Френка Уїльямса. Місяць тому цей мужній чоловік відзначив 70–річний ювілей. Його дітище Williams F1 залишається однією з останніх незалежних, «іменних» команд «Формули–1». «Уїльямс» прийшов у «королівські перегони» в 1978 році, має в активі дев’ять Кубків конструкторів, сім перемог пілотів у загальних заліках, 114 Гран–прі. У 1986 році внаслідок автомобільної аварії Френка Уїльямса паралізувало, і відтоді він пересувається на інвалідному візку. Тож сер Френк, колишній пілот, зустрів перемогу своєї «стайні» на колесах, перебуваючи в боксах разом із техніками.

Мальдонадо, який ли­­ше другий рік виступає у «Ф–1», за підсумками кваліфікації показав другий час, але отримав «поул позишн» після штрафу Льюїса Хемілтона. Гарячий венесуельський хлопець із «церковним» ім’ям на старті втратив лідер­ство, та надалі напрочуд холодно­кровно вів гонку, після заїздів у бокси таки обігнав Фернандо Алонсо і довів свою перевагу над переслідувачем, хоч як господар траси намагався пресингувати. «Були моменти, коли Алонсо підходив дуже близько, особливо в кінці прямої. Але я контролював відрив. Машина працювала фантастично, як і команда (на «Уїльямсі» стоїть двигун «Рено». — Авт.). Нам потрібно в тому ж дусі розвивати болід і надалі. Найважливішим чин­ни­ком у чемпіонаті буде стабільність», — цитує Пастора Мальдонадо сайт Autosport.

Бруно Сенна зійшов із дистанції після зіткнення з Міхаелем Шумахером на 13–му колі. Семиразовий чемпіон світу назвав бразильця «ідіотом», хоча стюарти визнали винним в аварії саме представника «Мерседеса». Відтак знаменитого німця оштрафували на п’ять сходинок на наступному Гран–прі, що відбудеться в Монако 27 травня.

Що ж до стабільності зі знаком «плюс», то її наразі не демонструє ніхто. На п’яти етапах було п’ять переможців.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. 5–­й етап. Гран–­прі Іспанії. Автодром «Каталунья» (Монтмело, 307,104 км; 66 кіл)

Залікова десятка:

1. Мальдонадо («Уїльямс») — 1:39.09,145

2. Алонсо («Феррарі») — відставання 3,195 сек.

3. Райкконенн — +3,884

4. Гросжан (обидва — «Лотус») — +14,799

5. Кобаясі («Заубер») — +1.14,641

6. Феттель («Ред булл») — +1.17,576

7. Росберг («Мерседес») — +1.27,919

8. Хемілтон — +1.28,100

9. Баттон (обидва — «Макларен») — +1.35,200

10. Хюлькенберг («Форс Індія») — +1 коло

Загальний залік: Феттель, Алонсо — 61, Хемілтон — 53, Райкконен — 49, Уеббер («Ред булл») — 48, Баттон — 45, Росберг — 41, Гросжан — 35, Мальдонадо — 29, Перес («Заубер») — 22, Кобаясі — 19, Ді Реста («Форс Індія») — 15, Сенна («Уїльямс») — 14, Вернь («Торо россо») — 4, Хюлькенберг — 3, Масса («Феррарі»), Рік’ярдо («Торо россо»), Шумахер («Мерседес») — 2.

Кубок конструкторів: «Ред Булл» — 109, «Макларен» — 98, «Лотус» — 84, «Феррарі» — 63, «Мерседес», «Уїльямс» — 43, «Заубер» — 41, «Форс Індія» — 18, «Торо россо» — 6, «Катерхем», «Марусся», «Іспанія» — 0.