Саміт, якого не буде

11.05.2012

Україна стрімко скочується кудись у бік Білорусі, принаймні в очах Заходу. Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила: поки Євросоюз і ФРН «живуть в умовах миру і свободи», в Україні й Білорусі люди «страждають від диктатури і репресій». І байдуже, що про Росію, де поліція майже щодня жорстоко б’є опозиціонерів, Меркель такого не скаже — дружба з Путіним і російський газ не дозволять. Нам від того не легше.

Після того, як від участі у 18–му саміті глав держав Центральної Європи, який мав відбутися 11–12 травня у Ялті, відмовилося більше половини учасників, Україні довелося відмовитися від цього заходу взагалі. Говорячи мовою МЗС — «перенести» саміт на невизначену дату, як повідомив на брифінгу прес–секретар Міністерства закордонних справ Олександр Дикусаров. Нагадаємо, низка «відмовників» послалися на щільний графік, а решта — на порушення прав людини в Україні (йдеться передусім про застосування вибіркового правосуддя до лідерів опозиції).

Водночас у МЗС тішаться: попри перенесення Ялтинського саміту, четверо президентів, які були готові приїхати в Україну, найближчим часом таки зустрінуться з Віктором Януковичем. Поляк Броніслав Коморовський побачиться з українським колегою під час відкриття Євро–2012 у Варшаві, а потім іще й на фіналі чемпіонату в Києві. Литовку Далю Грібаускайте Янукович запросив окремо — пенітенціарна служба навіть дала згоду на зустріч Грібаускайте з ув’язненою Юлією Тимошенко, яка відбудеться, можливо, вже сьогодні–завтра. Також Янукович учора поспілкувався телефоном із президентами Словаччини Іваном Гашпаровичем та Молдови Ніколає Тімофті.

У зв’язку з рішенням перенести Ялтинський саміт відкладено — принаймні до поїздки Януковича в Москву на неформальний саміт глав держав СНД 15 травня — підписання указу Президента про створення Держради з питань євроінтеграції. Як повідомляє «Інтерфакс–Україна» з посиланням на джерела в дипломатичних колах, створення Дер­ж­ради планувалося на початок цього тижня.

 

ДО РЕЧІ

15 травня у Брюсселі чекають Прем’єр–міністра Миколу Азарова. Цей факт підтвердили в офісі Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики, хоча напередодні голова Європейської Ради Герман ван Ромпей в ефірі телеканалу «Євроньюз» заявив, що коли Азаров свого часу «оголосив про намір відвідати Брюссель, ми сказали йому: не варто, залишайтеся вдома. Ми подали Києву конкретний політичний сигнал — змінити ситуацію». За словами ван Ромпея, у 2004 році в Україні була демократія, і вона має до цього повернутися.