Їхати чи не їхати. Голодувати чи не голодувати

08.05.2012

Учора Юлія Тимошенко через своїх захисників прислала чергового листа з–за ґрат. Своїх прихильників екс–Прем’єр просить припинити голодування на її підтримку, а світових політичних лідерів — допомогти українцям у протистоянні з владою.

«Україну потрібно негайно рятувати від цієї біди (влади Януковича) найбільш сильними та радикальними засобами. Потім буде пізно! В Україні може просто не бути більше чесних виборів. Народ України самостійно з цим не впорається — занадто сильний, цинічний та жорстокий ворог», — зазначає Тимошенко, закликаючи закордонних лідерів «об’єднати зусилля з громадянським суспільством, опозицією, народом України у відстоюванні вільної, демократичної, європейської України».

«Я звертаюся до своїх прихильників із проханням не завдавати удару по своєму здоров’ю, бо я на власному досвіді знаю, як важко в голодуванні проживати кожен день і навіть кожну годину, скільки душевних та фізичних сил це забирає. Я вас прошу припинити голодування!» — написала ЮВТ. Учора минув 19–й день її утримання від їжі. Пані Юлія п’є тільки воду й соки. «Питання про переведення Юлії Тимошенко на лікування до ЦКБ № 5 «Укрзалізниці» в Харкові наразі не вирішено», — повідомив журналістам її адвокат Олександр Плахотнюк.

Однією з дієвих акцій Заходу проти режиму Януковича Тимошенко вважає заяви про бойкот світовими лідерами, урядовцями та іншими керівниками фінальної частини Європи з футболу в Україні. «Підігріває» їх дочка, Євгенія Тимошенко, яка минулих вихідних знову виступала на захист матері в Німеччині.

Минулих вихідних черговим у списку «відмовників» став британський принц Вільям, який є президентом Футбольної асоціації Англії. Газета «Дейлі мейл» називає його рішення не їхати в Україну на перегляд матчів своєї збірної «ще одним ударом по режиму, який уже був збентежений відмовами кількох європейських лідерів». При цьому газета «Дейлі телеграф» із посиланням на свої джерела повідомляє, що рішення принца «ніяк не пов’язане з політичною ситуацією в Україні».

За словами Прем’єра Миколи Азарова, бойкот Євро–2012 «принижує Україну». У цьому питанні думки європейців розділилися.

На відміну від багатьох представників Західної Європи, наші безпосередні сусіди не настільки радикальні у висловленні протесту. Учасники саміту держав Вишеградської групи, яка об’єднує Польщу, Чехію, Словаччину та Угорщину, виступили проти бойкоту Євро–2012 через справу Юлії Тимошенко. Про це позавчора на підсумковій прес–конференції заявив польський президент Броніслав Коморовський. За його словами, багато хто з колег по Центральній Європі відмовився від участі в зустрічі президентів у Ялті, але «ніхто з учасників наради не є прихильником бойкоту матчів Євро–2012 в Україні».

Та й Німеччина, яку вважають головним «бойкотувальником», не настільки однозначна в цьому питанні. Речник уряду в Берліні Штеффен Зайберт спростував інформацію, ніби канцлер Ангела Меркель закликає до бойкоту європейської футбольної першості, якщо Юлія Тимошенко не буде звільнена. «Канцлер не виступає за загальноєвропейський політичний бойкот ігор в Україні», — цитує речника сайт «Файненшл таймс Дойчланд». За словами Зайберта, особисто для себе лідерка ФРН ще не ухвалила рішення, чи їхатиме вона в Україну на футбол.

До речі, політолог Борис Кушнірук резонно підмічає: після масових побиттів та арештів опозиційних лідерів у Москві Західна Європа чомусь не поспішає закликати до бойкоту Олімпіади в Сочі. Як кажуть, «решту додумайте самі».