Вибивання перед вибуванням

08.05.2012
Вибивання перед вибуванням

Силовий прийом казахстанця Фадєєва проти француза Трейє. (Фото Рейтер.)

За перші три дні світового форуму у вищому дивізіоні команди провели повні два тури. У групі Н, що грає у фінській столиці Гельсінкі, найбільш принциповими були зустрічі канадців з американцями і двох «борців за виживання». У північноамериканському протистоянні команда США взяла гору в овертаймі над Канадою (5:4) завдяки двом шайбам захисника «Коламбуса» Джека Джонсона. Утім навряд чи хтось сумнівається, що обидві ці збірні проб’ються до чвертьфіналу й уже там вирішуватимуть головні завдання на повну потужність.

Французи позавчора доволі впевнено розібралися з Казахстаном — 6:3, і тепер підопічним Андрія Шаянова непросто буде зберегти місце в елітному дивізіоні. (Нагадаємо, минулого року саме казахи на ЧС у першому дивізіоні в Києві перемогли українців у боротьбі за путівку у «вищий світ».) У «матчі смерті» француз Саша Трейє брутальним ударом плечем у голову «вирубив» Романа Старченка, за що отримав вилучення до кінця зустрічі. А для Старченка турнір завершився в лікарні.

Також вибули з ладу двоє канадців. Нападник «Ванкувера» Александр Берроуз ще сподівається повернутися на скандинавський лід, а от оборонець «Сан–Хосе» Марк–Едуард Власич після двобою зі США відправився додому.

За грубий поштовх на борт наприкінці двобою з чехами (0:2) відбув одноматчеву дискваліфікацію один із чотирьох представників НХЛ у збірній Данії Яннік Хансен. Без нього данці сенсаційно поступилися команді Італії, яка вважалася головним претендентом на виліт із групи S. І тепер підопічним шведа Пера Бекмана треба думати не про чвертьфінал, а про збереження прописки у «вишці».

Ледь не поставила підніжку росіянам збірна Латвії. Але після програного першого періоду за справу взявся найкращий бомбардир регулярного чемпіонату НХЛ Євген Малкін із «Піттсбурга» — його два голи й передача дозволили Росії переламати хід поєдинку на свою користь.

По дві перемоги мають команди США, Швейцарії, а також господарі першості — Швеція й Фінляндія. Поки що не надто виразні чемпіони світу–2011 фіни зі скромним рахунком 1:0 здолали білорусів та словаків. А от шведи з 14 гравцями НХЛ у складі демонструють потужність уже на старті, розібравшись з амбітними сусідами–норвежцями та збірною Чехії.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Вищий дивізіон. Груповий турнір

Група S (Стокгольм). Чехія — Данія — 2:0, Швеція — Норвегія — 3:1, Росія — Латвія — 5:2; Швеція — Чехія — 4:1, Данія — Італія — 3:4 ОТ, Росія — Норвегія — 4:2, Латвія — Німеччина — 3:2.

Турнірне становище: Росія, Швеція — 6, Німеччина, Чехія, Латвія — 3, Італія — 2, Данія — 1, Норвегія — 0.

Група Н (Гельсінкі). Канада — Словаччина — 3:2, Фінляндія — Білорусь — 1:0, Швейцарія — Казахстан — 5:1; США — Канада — 5:4 ОТ, Франція — Казахстан — 6:3, Фінляндія — Словаччина — 1:0, Швейцарія — Білорусь — 3:2.

Турнірне становище після двох турів: Швейцарія, Фінляндія — 6, США — 5, Канада — 4, Франція — 3, Словаччина, Білорусь, Казахстан — 0.

Кращий бомбардир: Малкін (Росія) — 5 (2+3).

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/4 фіналу. Західна конференція. «Лос–Анджелес» — «Сент–Луїс» — 3:1 (серія до чотирьох перемог — 4:0); «Нешвілл» — «Фінікс» — 0:1 (серія — 1:3).

Східна конференція. «Нью–Джерсі» — «Філадельфія» — 4:2 (Понікаровський «Н» — 16.35, 1 кидок, «+1»; серія — 3:1); «Вашингтон» — «Рейнджерз» — 3:2 (Федотенко «Р» — 14.27, 1 кидок, «0»; серія — 2:2).