Ялті — бойкот?

04.05.2012

Напередодні Євро–2012 Україна опинилася в центрі уваги всієї Європи. На жаль, не завдяки успішній підготовці до проведення футбольного чемпіонату — судити про результати «аврального» латання доріг і будівництва стадіонів європейці отримають змогу лише через місяць із гаком. Принаймні ті з них, хто приїде в Україну, попри заклики бойкотувати її у зв’язку з тиском на опозицію й відходом української влади від демократичних стандартів.

Утім до Євро ще залишається трохи часу, і не виключено, що радикально налаштовані євроможновладці ще дослухаються до думки президента Польщі Броніслава Коморовського та інших політиків, які закликають не ставити під загрозу футбольне свято. Натомість неформальний саміт глав держав Центральної Європи, який 11–12 травня має відбутися в Ялті, вже втратив половину «багнетів». За даними агенції «Рейтер», про відмову від участі в ньому з різних причин оголосило вже загалом вісім президентів — Німеччини, Австрії, Італії, Хорватії, Естонії, Словенії, Болгарії та Чехії, а також голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу. Головний мотив — «вибіркове правосуддя» до представників опозиції, передусім — лідерки БЮТ Юлії Тимошенко.

Торік аналогічний саміт відбувся у Польщі — тоді в ньому брали участь глави 20 держав, приїхав і президент США Барак Обама. Тоді Віктор Янукович, з огляду на проведення Євро–2012, запросив усіх наступного разу зібратися в Україні...

Броніслав Коморовський до Ялти обіцяє приїхати, як і ще дев’ятеро потенційних учасників саміту. Президент Литви Даля Грібаускайте щодо своєї участі наразі не визначилася, проте прем’єр–міністр цієї країни Андрюс Кубілюс учора в інтерв’ю радіостанції Ziniu radijas зазначив: «ув’язнення Тимошенко є помилкою, але європейські лідери могли б використати зустріч (у Ялті), щоб обговорити цю проблему.

Міністерство закордонних справ і адміністрація Президента України станом на вчора відмову європейських лідерів від участі в Ялтинському саміті не коментували. Наприкінці квітня в МЗС заявили, що президенти низки держав заздалегідь повідомили українську сторону про свою неучасть у саміті з різних причин.