Викидаючи сміття, посміхайтеся!

24.04.2012

Відеокамери стали справжніми помічниками черкаської мерії в боротьбі зі стихійними сміттєзвалищами. Тільки за останній час вони зафіксували щонайменше двадцять несвідомих громадян, які викидали свій непотріб де заманеться.

«На осіб, котрі створюють стихійні сміттєзвалища обабіч доріг, на тротуарах та у лісових просіках, ми вже склали протоколи про адміністративні порушення», — розповідає директор департаменту муніципальної інспекції Черкаського міськвиконкому Ольга Швець. Тепер порушникам доведеться заплатити штраф у розмірі від 340 до 1360 гривень.

Минулого року «УМ» розповідала, що на встановлення такого відеонагляду в бюджеті міста було передбачено 100 тисяч гривень. Нині мерія закупила та встановила п’ять комплектів відеокамер. Сьогодні вони працюють біля традиційних стихійних сміттєзвалищ міста.  

У черкаській мерії кажуть, що у «сміттєвий» відеокомплект входить дві камери відеоспостереження. Одна з них фіксує загальний план прилеглої території, інша — робить зйомку зблизька. Тож на відео видно не тільки мішки зі сміттям, яких позбуваються безсовісні черкащани, а й їхні обличчя. Відеокамера також «пише» номер авто, тож знайти порушника неважко. Інспектори муніципальної інспекції вираховують навіть тих, хто вивозить сміття на велосипеді, опитуючи людей iз прилеглих будинків.

«Усі камери обладнані системою віддаленого доступу до відео­реєстратора. І вся інформація подається на комп’ютери інспекторів муніципальної інспекції, які здійснюють перегляд відеоматеріалу в режимі реального часу. А також можуть погодинно, в тому числі й уночі, моніторити те, що відбувається на кожному з об’єктів», — зазначають у прес­службі черкаського міського голови.

Ольга Швець додає: якщо на нинішніх стихійних звалищах влада відучить людей смітити, то відеокамери передислокують на інші точки.