Себ і квіти «Лотуса»

24.04.2012
Себ і квіти «Лотуса»

Болід Себастьяна Феттеля попереду пелотону. (Фото Рейтер.)

Головною інтригою четвертого етапу чемпіонату світу з «королівських перегонів» було те, чи відбудеться він узагалі. Адже минулого року Гран­прі Бахрейну довелося скасувати через громадські хвилювання в руслі «арабської весни». Етап був під загрозою і цього року — в острівному королівстві біля берегів Аравії проходили маніфестації опозиції із закликами «не допустити гонку на крові». Але все обійшлося без ексцесів, якщо не вважати такими звичні для цього пустельного краю пилові бурі.

Президент Міжнародної федерації автоспорту Жан Тодт заявив: «Звичайно, ми були б засмучені, якби в акціях протесту брала участь велика частина населення Бахрейну. Проте насправді кількість маніфестантів не перевищує 10%. То чому решта населення мусить страждати? Тому ми й не відмовилися від проведення цього Гран­прі».

Хай там як, а любителі автоспорту з інших країн із міркувань безпеки воліли не їхати до Бахрейну. Спершу було заброньовано 60% можливих номерів, а зрештою туристи поселилися лише в 20%.

Що ж до спортивної складової, то тріумфатором етапу став чинний чемпіон світу Себастьян Феттель із команди «Ред булл» (до речі, це його перший такий успіх у Бахрейні). Німець виграв суботню кваліфікацію, а наступного дня без проблем довів свою перевагу на трасі, отримавши для традиційного розбризкування не шампанське, а рожеву безалкогольну «шипучку». Це перші перемоги Себа в новому сезоні, і він уже на звичному чільному рядку загального заліку, як і його «Ред булл» — у Кубку конструкторів.

Уперше після повернення у «Ф­1» зійшов на подіум фін Кімі Райкконен. Усе вирішив його вдалий старт аж із 11­ї позиції. І взагалі, обидва боліди «Лотуса» (нагадаємо, що в минулому сезоні ця «стайня» називалася «Рено» й використовує ті самі французькі двигуни) в Сахірі продемонстрували чудову швидкість. Напарник Райкконена Ромен Гросжан показав третій час, легко залишивши позаду Уеббера, Алонсо та інших. Це перший подіум швейцарця в кар’єрі.

«Макларен» у Бахрейні мав проблеми з піт­стопами — під час зміни коліс механіки двічі затримували в боксах Хемілтона, тож, почавши гонку з другого місця, він приїхав лише восьмим. А Шумахер стартував узагалі останнім — 22­м — через заміну коробки передач після невдалої кваліфікації. Утім в очкову зону «Червоний барон» зрештою таки потрапив. Міхаель сподівається, що за три тижні до наступного Гран­прі — в Барселоні — техніки «Мерседеса»поліпшать можливості його машини.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. 4­й етап. Гран­­прі Бахрейну, Сахір (308,238 км; 57 кіл)

Залікова десятка. 1. Феттель («Ред булл») — 1:35.10,990. 2. Райкконен — відставання 3,3 сек. 3. Гросжан (обидва — «Лотус») — +10,1.
4. Уеббер («Ред булл») — +38,7.
5. Росберг («Мерседес») — +55,4.
6. Ді Реста («Форс Індія») — +57,5.
7. Алонсо («Феррарі») — +57,8.
8. Хемілтон («Макларен») — +58,9.

9. Масса («Феррарі») — +1.04,9.
10. Шумахер («Мерседес») — +1.11,4.

Загальний залік: Феттель — 53, Хемілтон — 49, Уеббер — 48, Баттон («Макларен»), Алонсо — 43, Росберг — 35, Райкконен — 34, Гросжан — 23, Перес («Заубер») — 22, Ді Реста — 15, Сенна («Уїльямс») — 14, Кобаясі («Заубер») — 9, Вернь («Торо россо»), Мальдонадо («Уїльямс») — 4, Масса («Феррарі»), Рік’ярдо («Торо россо»), Хюлькенберг («Форс Індія»), Шумахер («Мерседес») — 2.

Кубок конструкторів: «Ред булл» — 101, «Макларен» — 92, «Лотус» — 57, «Феррарі» — 45, «Мерседес» — 37, «Заубер» — 31, «Уїльямс» — 18, «Форс Індія» — 17, «Торо россо» — 6, «Іспанія», «Катерхем», «Марусся» — 0.