Серена оглушила

24.04.2012
Серена оглушила

Зіркова Серена Уїльямс легко обіграла українок. Але напророкувала їм світле майбутнє. (Фото Укрінформ.)

Чесно кажучи, навряд чи хтось очікував, що наші дівчата зможуть здолати потужну команду США. Тим паче що на матч «плей–оф» Кубка федерації до Харкова американці привезли одну з найбільших зірок сучасного тенісу Серену Уїльямс — екс–першу ракетку планети (нині — дев’яту), володарку 40 титулів WTA. У наших же рядах, навпаки, бракувало лідерки. Катерина Бондаренко не хоче грати за збірну — нині вона зосередилася на особистих змаганнях, аби підвищити власний рейтинг і пробитися на Олімпійські ігри. Тож честь прапора захищали Леся Цуренко, 17–річна переможниця юнацького «Ролан Гарроса–2010» Еліна Світоліна і 19–річні сестри–близнючки Людмила й Надія Кіченок.

Цікаво, що за межами США Серена Уїльямс не грала за збірну ще з 1999 року, а тут — вирішила навідатися до України. Звісно, харків’яни на чолі з віце–президентом Федерації тенісу Юрієм Сапроновим намагалися здивувати гостей. Матч відбувся на території п’ятизіркового гольф–клубу, який належить Сапронову; для американців провели оглядову екскурсію містом.

Справжньої боротьби на ґрунтовому корті не вийшло. Хоча наші молоді тенісистки серйозно поставилися до справи й чіплялися за результат з усіх сил. Так, у першому поєдинку киянка Цуренко (110–та у світовому рейтингу) взяла партію у Крістіни Макхейл (36), але то був останній успіх «синьо–жовтих». Надалі наші не виграли жодного сету.

Хоча капітан господарів Ігор Дерновський обіцяв боротися до кінця, українки програли з розгромним, але очікуваним рахунком 0:5. Шансів у наших взяти бодай очко не було, адже капітан команди США — відома в недалекому минулому тенісистка Мері–Джо Фернандес — не поміняла своїх лідерок на резервісток навіть на другий день. Та й на матч дуетів виставила першого номера парного рейтингу WTA Лайзель Хубер і молоду темношкіру надію американського тенісу Слоан Стівенс.

Чемні гості роздали українкам чимало компліментів. Президент американської федерації Джонатан Вегосен навіть припустив, що сестри Кіченок можуть колись виграти турнір «Великого шолома». «Леся створила для мене чимало неприємностей, у неї є потужність і бачення корту, тож насправді мені було непросто», — говорила Уїльямс про гру з Цуренко. Напророкувала вона також світле майбутнє і Світоліній.

Сама ж Еліна виглядала дещо засмученою. «Гадаю, я могла перемогти Макхейл, адже в нас була рівна гра. Суперниця взяла гору лише за рахунок класу й досвіду», — підсумувала юна харків’янка.

Після цієї поразки збірна України залишила елітну когорту й у наступному сезоні виступатиме у ІІ Світовій групі.

 

ТАБЛО

Кубок Федерації. «Плей–оф» Світової групи. Україна — США — 0:5

Цуренко — Макхейл — 1:6, 6:4, 3:6

Світоліна — С. Уїльямс — 2:6, 1:6

Цуренко — С. Уїльямс — 3:6, 2:6

Світоліна — Макхейл — 5:7, 3:6

Л. Кіченок/Н. Кіченок — Хубер/Стівенс — 4:6, 1:6

* * *

Світова група. 1/2 фіналу. Росія — Сербія — 2:3, Чехія — Італія — 4:1.

* * *

Катерина Бондаренко вийшла до фінального раунду відбору на турнірі WTA у Штутгарті (ґрунт, призові — 740 тис. дол.), здолавши аргентинку Дулко (2:6, 6:4, 6:4) і німкеню Фрідзам (6:7, 6:1, 6:2).

* * *

Сергій Бубка пробився до основної сітки змагань АТР у Барселоні (ґрунт, призові — 2,073 млн. євро). У кваліфікації син президента НОК здолав іспанця Сабате–Бретоса (6:3, 6:4) й поляка Яновича (2:6, 6:3, 6:4).

* * *

На ґрунтовому турнірі АТР в Монако (2,427 млн. євро) Олександр Долгополов поступився в третьому колі Новаку Джоковичу — 6:2, 1:6, 4:6. А у фіналі Джокович — лідер світового рейтингу — програв іспанцеві Надалю, другому номеру, — 3:6, 1:6.