Збудуй хату з лободи, а церкву — з картону

19.04.2012

Землетрус у новозеландському місті Крайстчерч рік тому настільки пошкодив місцевий кафедральний собор, що відбудовувати його визнали неможливим. Тож влада міста, назва якого перекладається з англійської як «Церква Христова», вирішила звести поруч iз руїнами храму ХІХ століття новий, тимчасовий собор. Матеріалом для його спорудження стане насамперед... картон.

Як повідомляє Бі–Бі–Сі, будівництво модерної церкви заввишки 25 метрів планують закінчити до грудня, щоб відсвяткувати в ній Різдво. Кошторис становитиме 5 млн. новозеландських доларів (4,1 млн. дол. США).

Як розповіли представники англіканської громади Крайстчерча, тимчасовий собор будуватимуть головним чином iз надміцних картонних трубок. Каркас будівлі також містить дерев’яні балки, стальні опори та залізобетонну основу. Будівля, автором проекту якої став японський архітектор Шигеру Бана, зможе вміщувати до 700 осіб.

Термін служби тимчасового храму становитиме мінімум 20 років — до того часу вже мають збудувати новий капітальний собор. А картонна церква наразі буде стійкою до примх погоди та вогнетривкою.