Мандри писанки

13.04.2012

Величезну писанку, висотою в чотири метри і вагою 200 кілограмів, встановлять на Соборній площі міста. Поки що велетенське яйце, виготовлене з пластику, знаходиться в цеху черкаського заводу «Темп», де його власноруч розмальовує голова обласного осередку Національної спілки народних майстрів, заслужений майстер народної творчості Ольга Мартинова.

Пані Ольга каже, що за своє життя розмальовувала курячі, гусячі, качині й навіть страусині та перепелині яйця, має у своїй колекції більше тисячі таких писанок, а от iз гігантською працює вперше. І перенесення малюнка з макета на таку велику писанку не є простим. Аби він виглядав не розтягнутим, а гармонійним, до основного малюнка вирішили додати нові елементи.

На святковій писанці вималюють орнамент, характерний для Маньківського району Черкащини. У його символах, зображених червоним, чорним, жовтим, зеленим та білим кольорами, буде «читатись» поєднання жіночого та чоловічого начал і продовження роду, багатство та родючість рідної землі. А фарби, які використовує майстриня, — ті самі, якими фарбують автомобілі, то ж така писанка не боятиметься ні дощу, ні снігу.

Після завершення розпису писанку встановлять на Соборній площі, де нею можна буде милуватися два наступні після Великодня тижні. А потім черкаська писанка поїде до столиці й постоїть на Співочому полі, згодом візьме участь у параді писанок у День незалежності й, нарешті, «пропишеться» в Національному музеї архітектури і побуту в селищі Пирогів під Києвом.