Трофей континентального масштабу

13.04.2012

Після того як на стадії 1/8 фіналу з боротьби за Кубок України вибули «Динамо», «Металіст» та «Дніпро», єдиним фаворитом турніру залишився донецький «Шахтар», якому ледь не достроково дехто хотів вручити трофей. Власне, ранній виліт із турніру більшості грандів суттєво понизив рейтинг нинішнього розіграшу серед уболівальників, зате серйозно простимулював бажання клубів–середняків боротися за путівку до вирішального матчу 6 травня. Участь у фінальному двобої гарантує команді єврокубкову осінь у Лізі Європи — адже ніхто не сумнівається, що другим фіналістом Кубка України–2011/12 стане «Шахтар», який наступного сезону гратиме в Лізі чемпіонів.

Поміж усіх чвертьфіналістів про «кубковий» спосіб рубання вікна в Європу найбільше говорили у «Карпатах». Ще наприкінці осені «зелено–білі» розуміли плачевний стан своїх справ у чемпіонаті, відтак головну ставку робили на другий національний турнір. Пригадується, як Володимир Шаран, котрого в зимове міжсезоння призначили наставником «Карпат», говорив: «Моє завдання — зберегти команду в прем’єр–лізі і через національний Кубок пробитися в єврокубки». Попри те, що Шарана вже в клубі немає, цілі залишилися незмінні.

Втомившись від нещасливої «Арени Львів», де «Карпати» не виграли ще жодного поєдинку, кубковий чвертьфінал проти «Чорноморця» «зелено–білі» позавчора ввечері проводили на своєму старому стадіоні «Україна». На цій арені, де збірна України перемогла у всіх своїх поєдинках, є щось магічне й для «Карпат». І після довгої безвиграшної серії, яка тривала з початку листопада, львів’яни знову відчули смак перемоги.

За підтримки 18,5 тисячі глядачів підопічні Юрія Дячука–Ставицького практично весь матч активно штурмували ворота «моряків». Діями господарів диригував капітан команди Ігор Худоб’як, який нарешті після травми вийшов зі стартових хвилин. А на вістрі атаки непогано зіграв Олександр Гладкий. Забивши в дебюті свій другий м’яч за «Карпати», екс–«гірник» задав переможний ритм своїм партнерам.

А от у хлопців Романа Григорчука мало що виходило — брак конструктивних дій вони компенсували грубістю, відтак догравали матч удев’ятьох. У таких умовах «Карпати» забили ще одного разу, хоча встигли й пропустити. У підсумку, матч у Львові став найрезультативнішим із усіх чвертьфінальних поєдинків. Більше того, у трьох інших зустрічах усі команди разом забили таку саму кількість голів, як і «Карпати» з «Чорноморцем» самотужки. У Львові — 2:1, у решті міст — по одному голу за матч.

У двох іграх доля переможця визначалася в додатковий час. У столиці «Арсенал» так і не зміг пробити другого кіпера «Волині» — 21–річного Дениса Шелихова. Щоправда, одного разу шкіряний снаряд таки побував у сітці його воріт, але м’яч, забитий з пенальті Максимом Шацьких, суддя Дмитро Жуков не зарахував, змусивши узбека зробити повторну спробу, яка й виявилася невдалою (повз ліву штангу). Натомість кращий бомбардир чемпіонату України — бразилець Майкон — своїм шансом скористався й вивів свою команду до півфіналу Кубка. Хоча «Арсенал» мав значну перевагу за голевими моментами, все вирішила помилка захисника киян Сергія Симоненка: він послизнувся й подарував м’яча суперникам для виходу сам на сам із Боровиком.

У Луганську, де «Зоря» приймала «металургів» із Донецька, невеликою ігровою перевагою теж володіли господарі, проте забити переможний гол пощастило гостям. Хоча, якщо бути точним, за збігом обставин нещасливою стала голова нападника «Зорі» Лакі (з англійської — «Щасливий») Ідахора. В овертаймі він зрізав м’яч у власні ворота.

Мінімальною вийшла перемога й «Шахтаря», хоча «гірники» мали найслабшого суперника. Запорізький «Металург» — єдина команда першої ліги, яка змогла дістатися чвертьфіналу. «Металурги» мали непогані шанси пройти й до наступного раунду, якби реалізували свої моменти. А так, напіврезервний склад «Шахтаря» зміг зібратися й підтвердити свій значно вищий клас.

«Специфічна кубкова гра. Як завжди, вона вийшла дуже складною. Якщо хтось із гравців цього не розуміє, то доводиться, як сьогодні, стикатися зі складнощами. Ми вийшли на поле дуже розслабленими», — пояснив наставник донеччан Мірча Луческу.

Як–то буде в Луцьку, де 28 квітня «Шахтар» сперечатиметься за вихід до фіналу з «Волинню»? В іншому півфіналі донецький «Металург» прийматиме «Карпати».

 

ТАБЛО

Кубок України. Чвертьфінали

«Металург» (З) — «Шахтар» — 0:1

Гол: Мхітарян, 78

11 700 глядачів

«Арсенал» — «Волинь» — 0:1

(у дод. час)

Гол: Майкон, 103

Нереалізоване пенальті: Шацьких, 62 («А»)

Вилучення: Одібе, 104 («А»)

2 895 глядачів

«Зоря» — «Металург» (Д) — 0:1 (у дод. час)

Гол: Ідахор, 108 (у свої ворота)

12 000 глядачів

«Карпати» — «Чорноморець» — 2:1

Голи: Гладкий, 8; Авелар, 71 — Бакай, 84

Вилучення: Кутас, 58; Політило, 73 (обидва — «Ч»)

18 500 глядачів