Гра з «тінями предків»

11.04.2012

Режисер першого українського містичного трилера «Штольня» Любомир Левицький готується знімати новий «жахастик», цього разу у загадкових Карпатах. Стрічка матиме назву «Тіні незабутих предків». Проект набув широкого розголосу вже самою назвою, запозиченою чи то у Коцюбинського, чи то у Параджанова. Проте сам режисер стверджує, що ні з твором, ні з фільмом, знятим за його мотивами, його «Тіні» не матимуть нічого спільного. Ось така собі спекуляція на асоціаціях з великими митцями.

 

«Назва народилась сама по собі і чітко підкреслює фабулу нашої стрічки. Тим більше, що виріс я в самому центрі Карпат, а з Коцюбинським народився в один день — 17 вересня», — розповідає «УМ» Левицький. Сюжет крутиться навколо старовинної легенди про мольфарів — гуцульських чаклунів. У тривіальних традиціях молодіжних фільмів жахів, в містичну історію буде втягнута група студентів. «Радянський режим карав за будь–які прояви містики в кіно, тому свого часу найцікавіше з Коцюбинського, навіяне древніми гуцулами, було вилучене», — такі враження чомусь залишилися у Левицького від класичної стрічки Параджанова.

Творча група фільму лише робить перші кроки: наприкінці березня режисер зі знімальною командою вирушили у тур містами України шукати виконавців головних та другорядних ролей. Кастинги відбуваються у Києві, Львові, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську і Чернівцях. Пошуки ведуться як серед професійних акторів, так і серед аматорів та початківців. Ще одним варіантом кінопроб є відеокастинг. Така опція доступна на say.tv — телевізійній соціальній мережі. Всі бажаючи можуть ознайомитися з кількома репліками головних героїв та зачитати їх на камеру. В свою чергу, Любомир Левицький регулярно дає коментарі до завантажених відеороликів, робить зауваження, тобто не залишає без уваги жодної відеопроби. Пошуки «свіжої крові», як каже режисер, зумовлені бажанням зафільмувати нові обличчя та нові образи, створити сучасного українського героя, якого «наразі у вітчизняному кіно не знайдеш». До травня акторський склад буде сформовано. А зараз відоме лише ім’я першого затвердженого актора — головну роль у «Тінях» виконає Дмитро Ступка, онук Богдана Ступки.

Ніякого сприяння з боку відомого дідуся Дмитро не мав, як стверджує сам Левицький. Познайомились вони під час зйомок реклами сухариків «Флінт», а вже згодом режисер захотів попрацювати з хлопцем у «великому кіно». Про те, що Дмитро — рідня Богдану Сильвестровичу, Левицький дізнався не одразу. Героя наймолодшого Ступки зватимуть Іваном (ще один збіг iз Коцюбинським?). Хлопець боротиметься з древнім злом, закарбованим у книгу тіней. Іван панічно боїться вогню, але в кульмінаційний момент подолає цей страх, врятувавши дівчину з полум’я. У низку містичних елементів буде додано загублену зґарду — намисто зі срібних монет.

Детальна фабула стрічки вже є на офіційному сайті «Тіней незабутих предків». Однак режисер не згоден iз тим, що «розказав журналістам забагато». «Секретів стрічки раніше прем’єри не дізнається ніхто», — інтригує він.

Продовжуючи традицію «Штольні» (ця стрічка, до речі, не отримала високої оцінки критиків), «фішкою» нового фільму Левицького буде україномовність головних героїв. Проте в планах — подальший дубляж російською та англійською мовами.

Зйомки картини розпочнуться в червні, а на екран вона, за планами, вийде навесні 2013 року. З вуст самого Левицького лунають запевнення, що в якостi стрічки в цілому сумнівів не має бути: «Протягом останніх п’яти років я отримав колосальний досвід у сценарній майстерності, режисурі та продюсуванні. Фільм «Тіні незабутих предків» буде зроблений на високому творчому та технічному рівнях». Бюджет стрічки та його джерела режисер не розголошує, але однозначно це будуть не державнi грошi. (На вiдмiну вiд iще однiєї стрiчки Левицького — «Ломбард», яку зроблено за державного фiнансування; «Ломбард» виходить на екрани у травнi). «Фільм буде виглядати в рази «дорожче», ніж насправді коштуватиме. Той, хто вгадає точний бюджет фільму, — отримає чек на гарну суму», — розкидає тенета режисер. А поки що головною інтригою залишається, чи отримає другий український фільм жахів глядацьке визнання та, відповідно, солідну касу.