Порівняно з минулим роком ціни на продукти, що їх українці традиційно купують до Великодня, цьогоріч майже не зміняться. Таку думку висловили експерти аграрного ринку позавчора на прес–конференції у «Главкомі». За підрахунками аналітика Української аграрної конфедерації Дениса Рубченка, великодній кошик у середньому коштуватиме українцеві 200—250 гривень. Піст на ціни не впливає, зауважує фахівець. Навіть попри те, що деякі українці від м’яса відмовились, його вартість зростає. Фахівці прогнозують, що перед Великоднем ціни на свинину й курятину зростуть на 20%. Після незначного спаду — знову подорожчання відсотків на 10 на травневі свята. Причиною цього є зменшення виробництва м’яса та підвищений попит на продукт. А от вартість яловичини не зміниться. Також експерти прогнозують стабільні ціни на борошно, молочні продукти та навіть яйця (нагадаємо, що виробників змусив знизити ціни на яйця Антимонопольний комітет).
За словами експерта Українського клубу аграрного бізнесу Тараса Гагалюка, десяток яєць коштуватиме 11 грн., кілограм свинини — 60 грн., буханець «Українського» — 3,40 грн. За кілограм огірків проситимуть 15—18 грн., помідорів — 24—25 грн. На сьогодні ціна тепличних овочів хоч і зависока, але порівняно з минулим роком вона є нижчою майже у п’ять разів. В основному їх зараз імпортують з Туреччини, та з середини травня овочі мають ще подешевшати, оскільки на прилавки вже надійдуть огірки й помідори українського виробництва. «Що стосується картоплі, капусти, моркви, то тут узагалі не буде подорожчання, адже у нас і так велике перевиробництво», — зазначив аналітик. Щодо основного атрибуту свята — великодньої паски, то, як повідомили «УМ» у відділі збуту столичного «Булочно–кондитерського комбінату» на Чорновола, мінімальна вартість півкілограмової паски становитиме 14,40 грн., дорожчі варіанти великодньої випічки (у святковій упаковці та більшої ваги) обійдуться максимум у майже 56 грн.
Катерина ХОМЕНКО