Об’єднання під єдиною іконою

03.04.2012

Перший етап передви­борчого з’їзду ВО «Батьківщина» відбувся не у виставковому центрі і не в палаці, як це було в часи розквіту партії Тимошенко, а в скромному столичному Будинку вчителя. І вперше за тривалий час партійний форум «біло–сердечних» був відкритий для журналістів. Із дружніх «Батьківщині» партій участь у зібранні взяли лідери «Фронту змін» Арсеній Яценюк, «За Україну!» — В’ячеслав Кириленко (тепер — союзник Яценюка), брат голови «Народної самооборони» Юрія Луценка Сергій. Вимагали звільнення політв’язнів, засуджували мажорів і чинуш, критикували владу і її маніпуляції масовою свідомістю. Плакати, розвішані на стінах, промовляли: «Юля — наш Президент», «Україна — Юля», «Юлі — волю». Величезний портрет Юлії Тимошенко на всю стіну за сценою не надто корелювався з головною ідеєю з’їзду — про єднання всіх лідерів опозиції.

«Влада продовжує шалену агресію проти Юлії Тимошенко», — наголосив у своєму виступі заступник голови ВО «Батьківщина» Олександр Турчинов. Найближчим часом у Київському суді міста Харкова почнуть розглядати справу проти корпорації «ЄЕСУ», тому Турчинов закликав соратників «чітко сказати «ні» бандитизму діючої влади і стати на захист нашого лідера і всіх політв’язнів». Намісник ув’язненої лідерки переконаний, що невдовзі в Україні не залишиться жодного регіону, «де ця банда буде себе почувати спокійно». Він закликав народ «зустрітися на барикадах у Києві, Харкові — скрізь», а опозиційних політиків — пожертвувати заради перемоги амбіціями й прохідними місцями у списках.

«Політична параноя» — такий діагноз поставив діям Президента Віктора Януковича заступник голови «Батьківщини» Григорій Немиря. Він звинуватив гаранта у руйнуванні зовнішньої політики України. За словами Немирі, «під час президентства Януковича Україна має зовнішню політику, спрямовану на збільшення банківських рахунків Януковича та його родини». Водночас віце–прем’єр часів Тимошенко зауважив, що політики, які судять своїх політичних опонентів, «судять самі себе».

«Вороги України — корупція, продажні прокурори, безробіття, заробітчани, які залишають країну, режим Януковича», — звернувся до присутніх «фронтовик» Арсеній Яценюк і закликав побратимів об’єднуватись, «бо хто не з нами, той проти нас». Боротьба йде «не за владу, а за Україну, за гідне життя в ній», — каже лідер «ФЗ». За деякими даними, він погодився очолити спільний передвиборчий список «Батьківщини» і «Фронту змін». Залишилося узгодити технічні деталі і квоти.

«З вірою у перемогу здорового глузду «Народна самооборона» прийняла рішення приєднатися до «Батьківщини», — Сергій Луценко звернувся до делегатів з’їзду із листом від брата Юрія, який перебуває в СІЗО. Луценко наголосив на необхідності об’єднання всіх опозиційних сил Комітету опору диктатурі й висловився за погодження ними єдиних кандидатур на посади київського мера, спікера парламенту, глави нового уряду й майбутнього Президента України.

За даними з кулуарів, однією з цілей з’їзду ВОБ було ухвалити технічне рішення — аби рішення партії набували чинності за підписом не Юлії Тимошенко (що проблематично, адже вона в тюрмі), а її заступника Турчинова. Проголосували, як кажуть, «не дивлячись».

Інтригу напередодні заходу забезпечило «недообрання» кількох делегатів у список учасників з’їзду — на деяких неостанніх партійців не вистачило регіональної квоти. Із джерел газети «Сєгодня» стало відомо, що без мандата залишились Олег Білорус, Олена Бондаренко, Павло Костенко, Сергій Міщенко, Уляна Мостіпан, Віктор Терен та інші, які тепер мають сумнівні шанси потрапити у прохідну частину виборчого списку «Батьківщини». Можливо, саме них стосувався заклик Олександра Турчинова «до реальної самопожертви, свого місця в списку, свого округу, бо Святе Письмо вчить: хто здатен все віддати, той все отримає».

«Формат з’їзду був обмежений можливостями Будинку вчителя, — пояснив «УМ» Володимир Бондаренко із союзної партії «Реформи і порядок». — І Олег Білорус, і Олена Бондаренко сиділи поруч зі мною в залі». «Чесно кажучи, мені це дивно, я гадаю, це недопрацювання і недостатня увага партапарату на Турівській», — припустив нардеп від «Батьківщини» Віталій Корж.

 

ДО ПИТАННЯ ПРО ЄДНАННЯ

«На з’їзді не було «Свободи» і Кличка, що не виключає повторення на виборах до ВР «обухівського варіанту», — поділився побоюваннями в кулуарах колишній «директор парламенту» часів Президента Кучми Олександр Волков, який курирує сумську обласну парторганізацію «Батьківщини».

У той же вечір п’ятниці в ефірі «5–го каналу» Віталій Кличко наголосив, що партія «УДАР» ітиме на вибори окремо для того, щоб потім об’єднатися у парламенті. Зі слів Кличка, соціологічні опитування твердять: «За формування єдиного опозиційного списку з партіями «Батьківщина» і «Фронт змін» досягти максимального результату не вдасться».

«Питання єдиного списку з «Фронтом змін» і «Батьківщиною» зараз пропрацьовується, — говорить у коментарі «УМ» Андрій Мохник, заступник голови ВО «Свобода». — Чи буде він спільний, чи йтимемо на вибори у три колони, визначить соціологія. Зараз відомо, що більше 35 відсотків виборців віддають перевагу трьом окремим спискам від опозиції, за єдиний список — менше 29 відсотків, а це десь 25—30 мандатів, які не хотілося б втрачати».