Віра й сила

28.03.2012
Віра й сила

74–річний Леонід Ратнер зміг зарядити своїх дівчат на боротьбу. (Фото з архіву «УМ».)

На відміну від колег–чоловіків, вітчизняна жіноча збірна з гандболу регулярно виступає на чемпіонатах Європи. Свій шанс зіграти на найближчому єврофорумі наші хлопці вже втратили, тоді як підопічні Леоніда Ратнера минулої неділі зробили впевнений крок на Євро–2012, яке пройде в грудні в Нідерландах. Після прикрої домашньої поразки іспанкам, як уже повідомляла «УМ», через чотири дні на Піренеях «синьо–жовтим» удалося взяти реванш — 28:27 — і дистанціюватися від третьої команди групи, збірної Ісландії.

«У Запоріжжі ми теж непогано грали, але, як кажуть, то був не наш день. Наші лідерки, хороші гравчині, не змогли реалізувати велику кількість стовідсоткових нагод. Бувають ігри, коли все виходить, а в першому матчі з іспанками все валилося з рук», — пояснив причини домаш­ньої невдачі головний тренер збірної Леонід Ратнер. Водночас у матчі–відповіді на високому рівні діяли всі лідери команди. Вікторія Борщенко закинула чотири м’ячі, Настя Підпалова — п’ять, Юлії Манагаровій шість разів удалося пробити іспанського воротаря. А найбільше з наших легіонерок — сім м’ячів — закинула екс–спартаківка Ольга Лаюк, яка нині представляє турецький «Муратпаш».

«Суперник дозволяв забивати, до того ж ми анітрохи не боялися, була впевненість у власних силах», — розповіла «УМ» про гру в місті Естелья Ольга Лаюк. — Не знаю, чому іспанський тренер не поставив у ворота Наварру, яка чудово зіграла в Запоріжжі, але її дублерка виявилася не настільки надійною».

Друге дихання відкрилося не відразу. Перший тайм українки віддали з рахунком 10:13, а по ходу другої половини матчу програвали й чотири м’ячі. Однак, за словами Лаюк, дівчата відчували, що можуть перемогти. «Ми вірили в себе й не опускали руки», — каже Ольга.

Головний акцент у грі Ратнер зробив на обороні. За словами бомбардирки, 74–річний наставник детально пояснив тактичні моменти, сказавши, що головне — не пропускати, надійно зіграти в захисті.

«Я маю подякувати дівчатам за характер, волю до перемоги. У нас є багато проблем у техніці, в тактичних варіантах, у командних діях, як у нападі, так і в захисті. Авжеж, ми далекі від ідеалу. Але в Іспанії була боротьба. Дівчата хотіли перемогти, тому билися до останнього», — Леонід Ратнер розповів «УМ» про чинники виграшу в бронзових призерок минулорічної світової першості. «Іспанія — лідер світового гандболу, й удома практично нікому не програвала. Ця перемога дуже важлива для нас у моральному плані», — каже Леонід Анатолійович.

Кому як не творцеві найгучніших перемог українського гандболу відоме значення таких звитяг для подальшої долі команди, особливо тоді, коли збірна не має ігрової практики, окрім офіційних турнірів. «Ми абсолютно не граємо. Хоч би що ви робили на теоретичних заняттях, але без спарингів обійтися не можна. Усе вирішується на майданчику», — наголошує тренер.

Попри перемогу над фаворитом сьомої відбіркової групи українки залишилися на другому місці — «синьо–жовті» мають однакову кількість очок з іспанками, але програють їм першість за різницею м’ячів. До фінальної частини Євро–2012 проходять дві перші команди з групи. Якщо команда Іспанії в наступному турі переграє Ісландію, а Україна — аутсайдерок зі Швейцарії, то імена фіналістів стануть відомими достроково. В іншому випадку вирішальною може стати гра з ісландками в Запоріжжі.