«Скажи нам правду, капітане!»

21.03.2012

Минає вісім років потому, як унаслідок пожежі злетіли у повітря склади боєприпасів під Новобогданівкою. Тоді, у травні 2004–го, під боком у села зберігалося до п’яти тисяч умовних вагонів ракет і снарядів. Вони розліталися довкруж на десятки кілометрів. Як і влітку 2005 та 2006 років, коли боєзапаси військової частини А–2985 знову здетонували. Це призвело, на жаль, до людських жертв і, ясна річ, до матеріальних збитків, які суд встановив у межах 2,3 мільярда гривень.

Під Новобогданівкою шостий рік уже не бабахає, однак жертв побільшало. «Дякуючи» знову ж таки офіцерам. За інформацією військового прокурора Дніпропетровського гарнізону Романа Резніченка, група спритників у погонах привласнила 130 тисяч гривень, які були платнею солдатам, котрі розміновували територію навколо горезвісної арт­бази. Хлопці з Дніпропетровська ризикували власним життям, а командири їхню зарплату поклали до своїх кишень.

У результаті низки обшуків, проведених у рамках порушеної карної справи, у гаражі одного зі старших офіцерів знайдено ще й підпільний склад боєприпасів. Так що слідство йде у контексті кількох статей (366, 410) Кримінального кодексу України, і офіцерам без честі «світить» ув’язнення на термін до десяти років...

...Доречно нагадати, що винуватцями страшних НП на складах боєприпасів під Новобогданівкою суд визнав тодішнього командира військової частини А–2985 підполковника Сергія Лілова, рядового Олега Селіна (по шість років ув’язнення) і співробітника корпорації «Співдружність» Бориса Курбатова (його випустили у залі суду, позаяк присуджені два з половиною «заґратованих» років представник фірми–утилізатора відсидів ще у СІЗО, під час слідства). Зібраний фактаж ледь умістився у 174 томах карної справи, а на суді свідчили дві тисячі потерпілих! Виходить, що десяті роковини НП під Новобогданівкою екс–очільник військової частини А–2985 Сергій Лілов зустрічатиме вже на волі, а нари стануть місцем кількарічних роздумів для днями затриманих офіцерів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Депутати Мелітопольської районної ради визнали за потрібне нагадати сільчанам про жахливі події 6—13 травня 2004–го з нагоди восьмих роковин трагедії. Рішенням сесії у квітні–травні року поточного передбачено проведення у сільських школах й осередках культури низки заходів, віншуватиме які мітинг–реквієм.