За дверима жіночої консультації

15.03.2012
За дверима жіночої консультації

Гінеколог Віта Мороз наголошує: профілактичний візит до лікаря важливіший, ніж «заочні» поради. (Фото з особистого архіву Віти Мороз.)

Готуючись до інтерв’ю з лікарем–гінекологом, я попросила знайомих жінок допомогти сформулювати запитання. За принципом — що вас найбільше цікавить або турбує на даний момент. Як і сподівалася, у кожної таке запитання є, і не одне, однак вибір довелося зупинити на тих, що найменше потребують безпосередньої консультації лікаря. Проте, як зауважує співрозмовниця «УМ», лікар–гінеколог відділення планування сім’ї консультативно–діагностичної поліклініки НДСЛ «Охматдит» Віта Мороз, у будь–якому разі краще не покладатися на «заочні» поради. І не відкладати на потім візит у відділення жіночої консультації, навіть якщо нічого не турбує. Раз на рік, наголошує Віта Леонідівна, кожна здорова жінка має відвідати кабінет гінеколога — з профілактичною метою. Якщо ж зі здоров’ям проблеми — а вони, констатує фахівець, нині, на жаль, є у 70–80 відсотків українських жінок, — звертатися до лікаря доведеться частіше: раз на півроку або й що три місяці.

 

Як зачинити ворота для раку

— Мабуть, однією з найпідступніших хвороб по гінекологічній лінії є рак, адже часто злоякісні новоутворення до певного часу не дають про себе знати. Скажімо, знайома моєї подруги мала рак грудей, хоча навіть не здогадувалася, що хвора. Віто Леонідівно, з якого віку і як часто треба перевірятися на можливі онкоускладнення по гінекологічній лінії?

— Згідно з медичними протоколами, якими гінекологи керуються в роботі, у 40 років жінка має зробити першу мамографію. Навіть якщо нічого не турбує. Ми не маємо права готувати жінку до менопаузи, призначати замісну гормональну терапію без рентген–знімка молочних залоз.

А от онкологи називають інший віковий поріг — 35 років. Особливо це стосується тих, хто має спадковий ризик онкозахворювань (коли на рак статевих органів хворіли мама, бабуся). У такому випадку необхідно регулярно звертатися по консультацію до мамолога, гінеколога, контролювати стан молочних залоз, матки, яєчників за допомогою УЗД.

— А наскільки великим є ризик онкозахворювання для жінки, яка перехворіла або хворіє ерозією шийки матки?

— Те, що прийнято називати ерозією, у медицині має інший термін — ектопія циліндричного епітелію. Сама по собі вона не загрозлива. Однак це підвищений ризик — «вхідні ворота» для папіломовірусної інфекції. А вже доведено, що цей вірус справді викликає ракові захворювання. Особливо небезпечні 16–й, 18–й і 45–й його різновиди, які мають високу онкогенність. Звісно, якщо їх виявили в організмі, це ще не означає, що жінка обов’язково занедужає. Однак ризик розвитку раку зростає на 4—25 відсотків. Ерозія стає небезпечною, коли перетворюється на дисплазію.

— Як цей вірус потрапляє в організм?

— Коли йдеться про 16–й і 18–й різновиди, які в жінок викликають дисплазії шийки матки, то найімовірніший шлях передачі — статевий. Яким чином в організм проникають 6–й і 11–й різновиди, поки до кінця не з’ясовано. Однак хоч вони й вважаються низькоонкогенними, але можуть призводити до раку гортані, кишечника — переважно у чоловіків.

— Чи можна захиститися з допомогою вакцинації?

— Так, вакцина «Церварикс», яка захищає від 16–го і 18–го типу вірусу папіломи, дозволена навіть дівчаткам, котрі ще не ведуть статевого життя. А у випадках, коли інфікування вже відбулося, більше підійде «Гардасил», який ефективно долає більшість різновидів вірусу папіломи.

Мереживну білизну і «полуничні» прокладки краще... залишати в магазині

— Багатьох жінок цікавлять питання інтимної гігієни. Нині на полицях магазинів — цілий арсенал гелів, емульсій для делікатних зон. На якому з них зупинити вибір?

— Чесно кажучи, я залишаюся прихильницею звичайного дитячого мила. Це гіпоалергенний засіб, який можна без зайвих побоювань використовувати для інтимної гігієни. Тому що траплялися випадки — і не поодинокі, — коли розрекламований засіб, скажімо, гарантує усунення свербежу, а натомість тільки додає цих неприємних відчуттів.

Білизна має бути бавовняна і натуральних кольорів — біла, бежева. Так, чорні комплекти виглядають стильно, але барвник, яким їх фарбують, вважається алергенним.

«Ми раніше не бачили такої кількості випадків захворювання на молочницю», — чую я від жінок старшого покоління. І це правда. А одна з причин виникнення цієї неприємної хвороби — ароматизований туалетний папір, ароматизовані прокладки. А також — синтетична жіноча білизна. Я завжди запитую молодих жінок, які приходять на прийом: ваш чоловік ходить у синтетичних трусах? Ні. Трикотажні, бавовняні труси найкращі для чоловіків. І найбільш гігієнічні, до речі, оті «татові труси» — сатинові і ситцеві. Це вам кожен уролог підтвердить. А ми, жінки, любимо одягнути себе в кольорове мереживо. Згодна — це красиво. Але для здоров’я не так уже й безпечно.

— Доводилося чути багато суперечливих думок щодо використання щоденних прокладок. Чи потрібні вони здоровій жінці?

— Усе залежить від кількості щоденних виділень. У нормі їх має бути від 10 до 20 мілілітрів. Однак і цього достатньо, щоб залишалися плями. Тому якщо жінка хоче мати чисту білизну, може користатися прокладками. Але вибирати ті, що не мають ароматизаторів і виготовлені з натуральної сировини.

«Дорослі проблеми починаються з дитинства, тому дівчаток обов’язково має оглядати гінеколог»

— Віто Леонідівно, порадьте: як у сучасних умовах підтримувати гормональний баланс, щоб уникнути таких неприємних явищ, як полікістоз, зачати і народити здорову дитину?

— Проблема полікістозу яєчників — складна. Він може бути первинний і вторинний. Первинний, переважно, — спадкове захворювання. І тут має спрацьовувати принцип «послідовності». Відразу після народження лікар–неонатолог має обов’язково уважно оглянути статеві органи дівчинки, а в місяць дитину слід показати дитячому гінекологу. Наступний огляд — у 3—5 років. І обов’язковим є візит до «дівчачого» лікаря у 12 років. Тому що проблеми і «дорослі» хвороби часто починаються саме з цього віку. Таким чином багато проблем, з якими дівчина стикається у 18, можна попередити. У Києві з цим простіше — тут дитяча гінекологія розвинена. На периферії, на жаль, відповідних фахівців знайти непросто, та й безтурботність батьків іноді вражає. Коли в доньки проблема, а мама каже — переросте, то вона повинна знати: на жаль, гінекологічну проблему «не переростають», а після 18–ти вона лише ускладнюється. Відповідно, і лікувати важче. До того ж, у дитячих гінекологів м’які технології, які допомагають ефективніше вирішити проблему.

А ще для підтримання гормонального балансу велике значення має правильне харчування та дотримання режиму відпочинку і праці. І сон — не менше 8—10 годин на добу, оскільки укорочення фази сну може призвести до ожиріння й ендокринних захворювань — це вже доведено.

— Знайомій — 34. Перша вагітність п’ять років тому була позаматковою. Жінка мріє стати мамою і дуже хвилюється — чи має шанс завагітніти з однією трубою і як швидко.

— Тут лікар має з’ясувати, як відбувалася операція, чи сильною була кровотеча, чи залишилися спайки. Від цього залежить функціональність труби, яка вціліла. Звісно, впадати у відчай не варто. Але ретельно перевірити — треба. Якщо ж виявиться, що з трубою не все гаразд, можливо, краще звернутися до репродуктологів, аби не гаяти часу.

Хоча ситуації бувають різні. Одна з моїх пацієнток народила трьох дітей, маючи лише одну трубу. А ще був випадок, коли жінці під час другого кесаревого розтину перев’язали труби — на її прохання. Жінка не хотіла більше вагітніти, написала заяву — у випадку народження здорової дитини прошу здійснити відповідні маніпуляції. Що там потім сталося, відомо тільки Господу. Коли після огляду я повідомила, що вона вагітна, жінка не могла повірити! Проте для неї навіть питання не стояло — народжувати третього малюка чи ні. Бог хотів, щоб ця дитина з’явилася на світ...

«Регулярний інтим важливий. Із філософським підходом...»

— У приятельки проблеми з інтимним життям. Вона в шлюбі, чоловіка любить і як партнер він їй підходить. Однак уже кілька років не відчуває оргазму. Доки триває прелюдія — все гаразд, коли справа доходить до «кульмінації» — її ніби перемикає. Ця жінка тривалий час сиділа на різних дієтах, вживала діарейні засоби. Чи може бути, що таким чином вивела з організму якісь важливі речовини, зашкодивши гормональному балансу?

— Цілком можливо. Такі експерименти з безконтрольними дієтами нерідко порушують і кровопостачання органів малого тазу. Тут однозначно не обійтися без консультації гінеколога. Якщо лікар не виявить органічних змін і відхилень, тоді я б порадила звернутися до сексопатолога.

— Іншу знайому турбує питання, наскільки часто можна займатися сексом. Каже, замислилася після знайомства з літературою езотеричного спрямування. Деякі автори таких книжок запевняють: основна місія сексу — продовження роду, і зловживати сексом не слід. А ось експерти в жіночих журналах переконують: регулярний секс просто необхідний для здоров’я. Де ж правда?

— Якщо жінка одружена і стосунки в сім’ї гармонійні, регулярне статеве життя — річ природна. Звісно, ця регулярність індивідуальна для кожної пари: для когось добре двічі, тричі на тиждень, для когось — чотири. А когось цілком влаштовує й один акт кохання за сім днів. Але для профілактики застою в органах малого тазу — як жінки, так і чоловіка — секс має бути регулярним.

Трапляється, молоді пацієнтки на прийомі запитують: два роки поспіль я мала регулярне статеве життя, а тепер майже два роки самотня, чи шкідливо це? Тут потрібен філософський підхід. Немає кохання — значить, не час. Треба зачекати. Зрештою, не виходити ж з оголошенням: шукаю партнера, бо дбаю про здоров’я. Я кажу про загальноприйняті норми і поняття у медицині. Але реальне життя вносить свої корективи...

— Чи йдуть на користь жіночій статевій системі пологи, чи все–таки це стрес для організму?

— Основна жіноча місія — дітонародження. Кожна здорова жінка має пройти через це. А фізіологічною нормою вважається три таких «стреси» за життя, аби відбувалося природне відтворення. Принаймні двоє дітей має бути — як мінімум.

— Наскільки серйозною, на ваш погляд, є проблема передменструального синдрому (ПМС) і як її позбутися?

— Проблема серйозна і не надумана. Від ПМС потерпають, за різними даними, від 30 до 70 відсотків жінок. І однозначної причини його виникнення немає. До лікаря слід звертатися, коли турбують головні болі, підвищена дратівливість, затвердіння молочних залоз напередодні «жіночих» днів, кров’янисті виділення не за планом. Якщо з’являються набряки — перед місячними жінка набирає 3–4 кілограми, які зникають разом iз «критичними днями», — обов’язково консультуйтеся у фахівців. Цей синдром необхідно лікувати, адже чим важчий ПМС, тим проблематичніший потім клімакс. А боротися з патологічним клімаксом значно складніше.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Віта Леонідівна Мороз

Народилася в Києві. Закінчила Київський медичний інститут ім. О. Богомольця. Лікар акушер–гінеколог вищої категорії, спеціаліст із ультразвукової діагностики, гомеопат. Упродовж 18 років працює у консультативно–діагностичній поліклініці Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» у відділенні планування сім’ї та реабілітації репродуктивної функції жінок.