Мрії про два відсотки

15.03.2012

Рожева передвиборча мрія Президента України про кредити на житло у розмірі 2—3% річних останні дні тримає у напруженні всі вітчизняні ньюс–руми. Інформація, звідки чиновники візьмуть такі дешеві кредити, змінювалася по кілька разів на день. Остання інформація, яка прозвучала вчора, виглядала так: держава компенсовуватиме кредити, якщо їх візьмуть для купівлі двокімнатної квартири площею не більше, ніж 50 кв. метрів і ціною до 200 тис. гривень. Причому перший внесок має становити 50 тис. грн. Утiм учора виявилося, що все не так просто...

Як відомо, втілювати ідею Віктора Януковича вирішили змусити дві структури: Державну іпотечну установу та Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Керівник першої організації Віктор Миргородський, не розібравшись, ледь було публічно не спростував заяву глави держави про можливість такої програми. Леонід Рисухін, очільник Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, та заступник голови Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово–комунального господарства та регіональної політики Ігор Лисов на вчорашній прес–конференції також залишили охочим до дешевого житла не надто багато підстав для оптимізму.

«Згiдно з урядовою програмою доступного житла для малозабезпечених сімей, 70 відсотків вартості житла сплачує малозабезпечена родина, 30 відсотків — держава», — нагадав пан Лисов. Тож не дивно, на програму стоїть не дуже велика черга. «Принести зразу 70 відсотків у фонд — це майже 300 тисяч гривень — проблема, бо не у всіх є такі гроші, — зітхає чиновник. — Середня вартість квадратного метра житлової площі складає 7 900 гривень, квартира на 50 «квадратів» коштує приблизно 400 тисяч гривень». А зовсім не 200 тисяч, як хоче бачити Президент.

Лисов зауважив, що влада розуміє важкість такої суми для населення (тим паче малозабезпеченого), тому скоріше за все полегшить йому задачу — запровадить можливість виплати грошей по мірі зведення будинку.

Зараз на квартирному обліку стоять більше мільйона двохсот тисяч сімей. Обсяг житлового будівництва сягає 10 мільйонів квадратних метрів на рік. «Це приблизно 0,2 метра на кожного мешканця, — говорить Леонід Рисухін. Враховуючи кількість людей на обліку, нам треба будувати 50 метрів житла на кожного в рік». Якщо взяти низьку собівартість 5 200 гривень, то це 260 мільярдів гривень — чекати на ці гроші від держави нереально. «Тому щоб дати 3–відсотковий кредит, потрібен дуже серйозний ресурс», — відзначає Лисов, за його даними, такі кредитні ставки на житло має лише Швейцарія. Росія дає іпотечні кредити населенню під 10%.