Рипить перо, скрегочуть зуби

07.03.2012

У відповідь на критичну статтю «Сповзання України», написану п’ятьма міністрами закордонних справ ЄС (від Великої Британії, Швеції, Польщі, Чехії та Німеччини) та надруковану в «Нью–Йорк Таймс», українські дипломати готують свій епістолярій. Текст уже погоджений, підготовлений і днями з’явиться в одній iз впливових газет. Як припускає речник МЗС україни Олег Волошин, в «Інтернешнл Геральд Триб’юн».

Міністри п’яти країн через газету висловили тривогу згортанням демократії в Україні. Київ же, за словами Волошина, відповість приблизно так: «Ключовий месидж такий: ми розуміємо, що редлайн, або, скажемо м’якіше, ключова характеристика, за якою буде оцінюватися стан демократії в Україні, — це парламентські вибори. І чинна влада зацікавлена в тому, щоб ці вибори були під пильним моніторингом міжнародних спостерігачів». Речник МЗС додав, що днями буде надіслано запрошення до ОБСЄ та інших міжнародних структур iз проханням направити спостерігачів на парламентські вибори в Україні.

У МЗС зауважили, що публікація в «Нью–Йорк Таймс» не випадково вийшла в день виборів російського президента, чий «політичний порядок денний — м’яко кажучи, залучення України до Митного союзу». Це мусить означати, що «наші європейські друзі» розуміють: «якщо Росія втягне Україну в Митний союз — це буде стратегічна поразка Європи в першу чергу». Олег Волошин як справжній дипломат повернув критичного листа авторитетних міністрів країн–членів ЄС на користь рідній Вітчизні. «Там є чіткий месидж, до речі, якого раніше не було, — прямо публічно сказано: «Ми хочемо закріпити Україну в Європі».