Чи була курка?

06.03.2012

Даремно ми, споживачі, не розглядаємо під скельцем збільшуваного скла написи на упаковці (дуже часто в інший спосіб не розібрати дрiбного напису). Бо якби читали, знали б, наприклад, що у пакетиках з курячою приправою для перших та других страв, як правило, 70 відсотків вмісту — це звичайна кухонна сіль. До основного інгредієнта додають ідентичний натуральному ароматизатор «курка», інколи — курячий жир або сушене м’ясо, щоправда, у дуже «смішних» дозах — один відсоток або навіть 0,02 відсотка. Чого не шкодують виробники — це сушених овочів та зелені. Якщо зварити з курячими приправами бульйон, то у ньому плаватимуть шматочки моркви чи болгарського перцю.

Недоречний на упаковці курячої приправи напис «без консервантів». Бо власне сіль — це натуральний консервант. Натомість в упаковках є одночасно три підсилювачi смаку: глутамат натрію (Е621), інозінат натрію (Е631) та гуанілат натрiю (Е627). Щоб приправа надавала стравам красивого жовтого кольору, у неї додають натуральні фарбники рибофлавін (Е 101, вітамін В2) та куркумін (може називатися турмерик, Е 100), цукровий колер. Жирність та «наваристість» бульйону — це додані до приправи, як правило, рослинна олія (пальмова та соняшникова) і крохмаль.

Спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз лабораторно і практично дослідили 6 курячих приправ: «Мівіну», «Приправку», «Роллтон», «Ароматику», «Мрію» і «Торчин». Виробники трьох перших заявляють про наявність у пакетиках сушеного м’яса курки. Але в лабораторії його не знайшли. Хоча припускають, що у процесі сушки ДНК білків м’яса просто зруйнувалися і надзвичайно мала частка курятини загубилася у загальній масі приправи.

Пробанти дегустували бульйони з курячими приправами, зготованими за рекомендаціями виробників на упаковці. Вираженого неприємних смаку і запаху не було ніде. За результатами порівняльного тестування, загальну оцінку «відмінна» отримали найдоступніші за ціною курячі приправи «Мівіна» (2,68 грн за 100 г) і «Приправка» (3,12 грн за 100 г). Найдорожча серед протестованих — «Ароматика» за 5,13 грн за 100г.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>