Даремно ми, споживачі, не розглядаємо під скельцем збільшуваного скла написи на упаковці (дуже часто в інший спосіб не розібрати дрiбного напису). Бо якби читали, знали б, наприклад, що у пакетиках з курячою приправою для перших та других страв, як правило, 70 відсотків вмісту — це звичайна кухонна сіль. До основного інгредієнта додають ідентичний натуральному ароматизатор «курка», інколи — курячий жир або сушене м’ясо, щоправда, у дуже «смішних» дозах — один відсоток або навіть 0,02 відсотка. Чого не шкодують виробники — це сушених овочів та зелені. Якщо зварити з курячими приправами бульйон, то у ньому плаватимуть шматочки моркви чи болгарського перцю.
Недоречний на упаковці курячої приправи напис «без консервантів». Бо власне сіль — це натуральний консервант. Натомість в упаковках є одночасно три підсилювачi смаку: глутамат натрію (Е621), інозінат натрію (Е631) та гуанілат натрiю (Е627). Щоб приправа надавала стравам красивого жовтого кольору, у неї додають натуральні фарбники рибофлавін (Е 101, вітамін В2) та куркумін (може називатися турмерик, Е 100), цукровий колер. Жирність та «наваристість» бульйону — це додані до приправи, як правило, рослинна олія (пальмова та соняшникова) і крохмаль.
Спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз лабораторно і практично дослідили 6 курячих приправ: «Мівіну», «Приправку», «Роллтон», «Ароматику», «Мрію» і «Торчин». Виробники трьох перших заявляють про наявність у пакетиках сушеного м’яса курки. Але в лабораторії його не знайшли. Хоча припускають, що у процесі сушки ДНК білків м’яса просто зруйнувалися і надзвичайно мала частка курятини загубилася у загальній масі приправи.
Пробанти дегустували бульйони з курячими приправами, зготованими за рекомендаціями виробників на упаковці. Вираженого неприємних смаку і запаху не було ніде. За результатами порівняльного тестування, загальну оцінку «відмінна» отримали найдоступніші за ціною курячі приправи «Мівіна» (2,68 грн за 100 г) і «Приправка» (3,12 грн за 100 г). Найдорожча серед протестованих — «Ароматика» за 5,13 грн за 100г.