«Щас спою» — є привід

06.03.2012
«Щас спою» — є привід

Українська народна казка «Сірко», вдало трансформована в мультиплікаційний фільм Едуардом Назаровим, очолила рейтинг, до якого ввійшла сотня найкращих аніме, створених колись у Радянському Союзі. Мультик не тільки став улюбленим серед малечі, а й розлетівся на цитати в дорослих прихильників анімаційного кіно. Режисер шедевру про пса і вовка, якi непогано погуляли на українському весіллі, отримав спеціальний приз XVII фестивалю анімаційного кіно в Суздалі, де й було оголошено Золоту сотню російської анімації.

Друге місце в цьому списку дісталося «Їжачку в тумані» Юрія Норштейна, який, до того ж, у 2003 році назвали кращим фільмом усіх часів і народів, а третє — «Вінні Пуху» Федора Хитрука.

До рейтингу також потрапили «Червоненька квіточка», «Малюк і Карлсон», «Падав торішній сніг», «Умка», «Бременські музиканти», «Мауглі», «Ну, постривай!», «Пластилінова ворона», «Троє з Простоквашино» та інші стрічки, на яких свого часу виросло не одне покоління маленьких у глядачів. Прикметно, що жодної сучасної стрічки, наприклад з епопеї про трьох богатирів, у топ–переліку немає.

Рейтинг, який укладало журі у складі ста режисерів, художників i критиків, приурочили до сторіччя російського мультиплікаційного кіно. Цю дату наші сусіди святкуватимуть 26 квітня — саме цього дня 1912 року «Кіноательє Олександра Ханжонкова» запросило гостей на показ лялькової стрічки «Прекрасна Люканіда, або Війна вусачів iз рогачами» Владислава Старевича.