НОВИНИ ПЛЮС

02.03.2012

Новобранці парламенту

ЦВК зареєструвала двох нових народних депутатів — «регіонала» Бориса Білаша та «НУНСівця» Євгена Талишева. Вони поповнили депутатський корпус за рахунок двох нардепів, яких позбавили повноважень за сумісництво: Бiлаш прийшов замість голови Держрезерву Олексія Лелюка, а Талишев — замість керівника Нацпроектів Владислава Каськіва. В письменницьких колах Білаша називають графоманом (що не заважало Януковичу присвоїти пановi Борисові звання Героя України). Талишев — засновник опозиційного видання «Острів».

ЄС захищає посла

Європейський Союз вважає невиправданими та необґрунтованими випади МЗС України на адресу глави представництва ЄС в Україні Жозе Мануела Пінту Тейшейри. «Ці зауваження є невиправданим та необґрунтованим нападом на людську порядність та професіоналізм посла Пінту Тейшейри. Ми категорично відхиляємо їх», — заявила Майя Кочіянчич, речниця високого представника ЄС у справах зовнішніх відносин та безпекової політики. Вона зауважила, що посол «і надалі має цілковиту довіру Європейського Союзу». Як писала «УМ», Тейшейра висловив зауваження на адресу керівництва держави, котре, на його думку, не докладає зусиль для боротьби з корупцією.

«Справа Луценка»

Європейський суд iз прав людини прийняв до розгляду скаргу представників Юрія Луценка на відсутність належного медичного забезпечення в Лук’янівському СІЗО. Сторона Луценка скаржиться на порушення 3 статті Європейської конвенції з прав людини — «Заборону катування». Ця справа визнана пріоритетною. «Європейський Суд, вочевидь, узяв до уваги той факт, що заявником є один з лідерів опозиції в Україні», — прокоментувала пришвидшення розгляду адвокат Луценка Валентина Теличенко. Нагадаємо, в Європейському суді вже розглядають одну скаргу Луценка — з приводу законності затримання та арешту. Як повідомила «Народна самооборона», публічні слухання по цій справі призначено на 17 квітня.