Тепловий аудит

28.02.2012

Черкаська міська влада днями відмоніторила втрату тепла у муніципальних установах та житлових будинках обласного центру. Фахівцям допомагав у цьому спеціальний прилад — тепловізор, на екрані якого чітко видно, з чиїх стін вивітрюється дорогоцінне тепло. У Європі такі сканування приміщень холодної пори року — звична практика, оскільки дозволяють визначити, наскільки ефективними є заходи з енергозбереження.

«На фото видно, як відбувається втрата тепла, приміром, у приміщенні Черкаської школи № 17. Там вікна на перших трьох поверхах замінені на сучасні склопакети, а втрати відбуваються на четвертому поверсі через старі дерев’яні вікна», — розповідає черкаський міський голова Сергій Одарич. За його словами, минулого року коштом міського бюджету в цьо­му навчальному закладі були проведені роботи із заміни старих вікон на сучасні, але роботи вдалося виконати лише на 70%. Цього року влада планує продовжити розпочату роботу.

А от у школі № 9 тепловізор зафіксував втрату тепла навіть через металопластикові вінка. Як з’ясувалося, на першому поверсі коштом батьків були встановлені дешеві однокамерні склопакети, хоча для клімату Центральної України підходять тільки двокамерні.

«Продивився» тепловізор і стіни житлових будинкiв. Яскравим прикладом ефективного збереження тепла є утеплення фасадів у будинках по вулиці Горького, 23 та Толстого, 46. Там мешканці створили об’єднання співвласників багатоповерхових будинків «Ян» та «Як» і торік одержали з міського бюджету кошти на капітальний ремонт за спеціальною програмою — половину суми виділила мерія, іншу зібрали самі люди. Частина цих грошей пішла й на утеплення фасаду. «Тепловізор показав, що таке утеплення дало свої результати. Люди тепер не опалюють повітря, тепло тримається в їхніх оселях. Правда, потрібно ще замінити старі вікна й облаштувати відкоси», — каже Сергій Одарич. І наводить приклад: по вулиці Сумгаїтській, 19 половина будинку належить ОСББ і має утеплений фасад, іншу ж половину обслуговує служба утримання будинків, і з її стін (на тепловізорі це чітко видно) тепло вивітрюється, обігріваючи вулицю.

Після проведеного теплового аудиту влада Черкас обіцяє зробити відповідні висновки. Це означає, що теплої пори року буде продовжено утеплення фасадів у муніципальних приміщеннях та здійснено заміну старих вікон на склопакети. Також міський голова Черкас заявив, що мерія готова допомогти жителям міста провести тепловий аудит у їхніх будинках і надати консультації щодо енергозбереження в кожному конкретному випадку.