Нобель і до Нобеля

28.02.2012

Нобелівський комітет уже не раз прису­джував премію миру ув’язненим — так було з лідеркою бірманської опозиції Су Джи в 1991–му,­­ китайським правозахисником Лю Сяобо в 2010–му. Наступною у списку може стати Юлія Тимошенко. Принаймні, як повідомила газета «Дейлі телеграф», екс–Прем’єр–міністр України — в довгому списку, що включає 241 особу, які номіновані на Нобелівську премію миру–2012. Номінацію ув’язненої Тимошенко підтримали її соратники в Україні та «діаспорянський» Світовий конгрес українців.

Серед «суперників» ЮВТ — екс–президент США Білл Клінтон, колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль, американський вiйськовий Бредлi Меннiнг, який передавав секретні документи викривальному сайту Wikileaks, та ін.

Головний політичний опонент Тимошенко, Віктор Янукович, даючи минулого тижня інтерв’ю каналам «Інтер», ICTV та Першому Національному з нагоди дворіччя перебування на посаді, так відповів на запитання, як він ставиться до критики Заходу через переслідування опозиціонерки: «Питання це, звичайно, дуже болюче... На нього немає однозначної відповіді... Ось ви знаєте, хто від цього [ув’язнення ЮВТ] найбільше постраждав? Я вам скажу. Найбільше дістається мені...»

Далі Янукович заявив, що «найбільше зацікавлений у пошуках правильної відповіді», знову говорив про можливу декриміналізацію на рівні законодавства, про «незалежні суди», які неможливо змусити до інших вердиктів. У риториці Президента з приводу Тимошенко тепер посідає чільне місце новий Кримінально–процесуальний кодекс з європейськими стандартами, який має затвердити Верховна Рада. За словами Януковича, попри те, що у справі Юлії Тимошенко були вже два вироки, ще не всі варіанти вичерпано. Мовляв, ще будуть результати касації. І якщо й це рішення буде негативним щодо лідерки БЮТ, то... «Далі що може бути? Помилування. Але ця процедура починається із заяви людини, яка засуджена, на ім’я Президента... От тоді це питання буде до мене... Я, без сумніву, розгляну це питання», — сказав Янукович.

Тимошенко не збирається просити в Януковича помилування — таку позицію Леді Ю передав із Качанівської колонії її адвокат Сергій Власенко.