НОВИНИ ПЛЮС

28.02.2012

Оцінка для «труби»

Учора у приміщенні НАК «Нафтогаз України» урочисто відкрили чотири конверти з попередніми пропозиціями фірм, які намагатимуться оцінити вартість вітчизняної ГТС. Серед учасників конкурсу — приватне підприємство «Томас&Сімонова» (м. Київ), компанія «Дафф Енд Фелпс» (м. Нью–Йорк, США), Товариство з обмеженою відповідальністю «Бейкер Тіллі Україна ЕК» (м. Київ) та Товариство з обмеженою відповідальністю «Ернст енд Янг» (м. Київ). Раніше «Нафтогаз» намагався залучити до конкурсу такі всесвітньо відомі компанії, як «Делойт Туш Томацу Лімітед», КПМГ, «Ернст енд Янг»та «ПрайсвотерхаусКуперс». Але невдало.

Відповідно до процедури, закупівля послуг оцінки проходитиме у два етапи: на першому етапі учасники подають попередні пропозиції конкурсних торгів, які не містять ціни, а на другому — учасники, пропозиції яких не були відхилені, подають остаточні пропозиції із вказаною вартістю послуг. Заступник голови «Нафтогазу» Вадим Чупрун прокоментував ситуацію з продажем «труби» так: «Ми не збираємося торгувати своєю газотранспортною системою, ми хочемо забезпечити її життєдіяльність на далеку перспективу, зберегти статус національного надбання, зробити її економічно рентабельною».

2012 — рік долара

Саме американська валюта буде у нинішньому році найбільш надійною для інвестування. Таку думку озвучив учора керівник інформаційно–аналітичного центру «Форекс Клуб» в Україні Микола Івченко. За його словами, вкладення в готівкову американську валюту до кінця року можуть принести прибуток близько 1,6%, з урахуванням середнього спреда по готівкових операціях у розмірі 0,4%. Курс готівкового долара в Україні за цей період може підвищитися на 2% від поточного рівня — до 8,2 гривні.

Ще вигідніше інвестувати в австралійський долар. Прибутковість цієї валюти до кінця року може становити 2%. На євро, втім, можна заробити більше, але вартість цієї валюти упродовж року може суттєво коливатися. До кінця року євровалюта може «додати у вазі» на цілих 7,2% — до 1,4 щодо долара. Якщо Китай продовжить вкладати кошти у європейські фонди. Проте ситуація з Грецією та іншими європейськими боржниками може сплутати інвесторам усі карти.