Злякалися прозорості

23.02.2012

Антикорупційні громадські організації вважають, що Партія регіонів вирішила чужими руками відкласти фактичне набуття чинності закону про боротьбу з корупцією, котрий зі скрипом запрацював в Україні з нового року. Як уже писала «УМ», народні депутати від ПР внесли подання до Конституційного Суду — просять перевірити на законність два пункти «антикорупційного пакета»: про обов’язковість декларування доходів і видатків (понад 150 тис. грн.) за половину 2011 року, а також про можливість володіння чиновниками акціями підприємств.

«Якщо КС підтвердить вимоги депутатів, це означатиме, що нові бланки декларацій будуть заповнювати лише з 1 січня 2013 року. Люди намагаються відтягнути вступ у дію цієї норми. Тенденція очевидна — бажання уникнути будь–якого контролю», — зазначив у коментарі «УМ» Олексій Хмара, керівник об’єднання «ТОРО», що є представником авторитетної Transparency International в Україні. Нагадаємо, 2012–й — рік виборів.

За словами пана Хмари, парламентарії справді промахнулися, заборонивши державним мужам володіти акціями підприємств (бо норму закону можна читати й так). «Коментуючи цю ситуацію, відзначу, що я щасливий із того, що народні депутати уважно читали новий закон. Якби вони не вчитувалися — це питання не отримало б стільки ажіотажу, — іронізує Олексій Хмара. — Втім депутатам було б доцільно самим внести до закону відповідні зміни через Верховну Раду. Вони ж переклали відповідальність на Конституційний Суд. Якщо КС ухвалить рішення про неконституційність цієї норми, трапиться парадокс. Кожен чиновник, володіючи бізнесом, казатиме: це законно, бо так визначив суд».

Другий пункт подання стосується потреби декларувати доходи й видатки за друге півріччя 2011 року. Депутати вважають: якщо закон набув чинності з 2012 року, то він не може мати зворотної дії. При цьому нардепи забувають, що закон ухвалено в липні, і він почав діяти ще влітку, хай і з «замороженою» нормою... «Це чисто політична гра», — вважає керівник «ТОРО».

На думку експерта, парламентарії бояться насправді не декларацій, а перспективи відповідальності. «Вони хвилюються, що не потраплять у Верховну Раду. Отже, відповідний орган може поцікавитися: чому в декларації — невідповідність? А імунітету вже не буде», — зауважує Хмара.

Виправдання «регіоналів» доволі примітивне. Голова фракції ПР Олександр Єфремов прокоментував ситуацію так: «Виходить, що  всі, хто підпадає під цей закон, мають збирати всі чеки протягом року. Як за півроку, що залишилися, ми можемо задекларувати видатки за рік попередній?». А йдеться ж про чеки вартістю понад 150 тисяч гривень. Чи, може, «януковичі» справді смітять грошима так, що й полічити важко?

«Партія регіонів вимагає від Конституційного Суду індульгенції на свої корупційні дії», — це оцінка від депутатської групи «Нашої України». Опозиційні нардепи вважають, що «з таким самим успіхом можна звернутися до КС [із проханням] не розповсюджувати на «слуг народу» дію будь–яких українських законів». «Враховуючи сумний досвід попередніх рішень цього органу, від нього можна очікувати й такого дозволу», — зауважують «нашоукраїнці».

Депутати «НУ» закликають колег по опозиції оприлюднити декларації про видатки й доходи за стандартами свіжого закону, незалежно від рішення КС.