Запрошуємо на «стрілку»

22.02.2012

Учора дві опозиційні фракції — Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна — Народна самооборона» — оголосили про спільну вимогу: організувати зустріч керівництва фракцій із Президентом України. «Ми хочемо говорити з Віктором Януковичем не як політики, а як державні діячі, українці та чоловіки, — заявив із трибуни віце–спікер від БЮТ Микола Томенко. — Я переконаний, що Президент не знає реальної ситуації в країні, не знає того, що робить його команда».

За словами Томенка, основною темою розмови з Януковичем має стати спосіб виконання резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка закликає до припинення політичних переслідувань в Україні. Опозиція хоче почути, як Президент збирається виконати вимогу ПАРЄ допустити до виборів Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та інших політичний в’язнів. Томенко також закликав, щоб сьогодні, в «опозиційний» день, народні депутати розглянули проект постанови, яка передбачає чіткий план дій щодо виконання резолюції ПАРЄ.

Голова «Фронту змін» Арсеній Яценюк підтримав вимоги БЮТ щодо Тимошенко й Луценка. А також висловив бажання дізнатися, як відбуваються «газові» перемовини між Києвом та Москвою, зважаючи на те, що на п’ятницю в порядку денному ВР призначено розгляд законопроекту про реформування газотранспортної системи України. Перестановки ж у силових відомствах України Яценюк вважає «формуванням військової хунти, замішаної на великому капіталі Партії регіонів».

Голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов скептично оцінив можливість зустрічі опозиції з Президентом. За його словами, низку питань можна вирішити на рівні парламенту або керівництва ВР.

 

ГАЛАС

Показовий момент трапився на відкритті вчорашнього засідання ВР. Народні депутати від БЮТ намагалися зірвати виступ представника фракції «Реформи заради майбутнього» Володимира Каплієнка, перебиваючи його вигуками: «Тушка!» У свою чергу екс–БЮТівець Каплієнко заявив, що керівництво БЮТ нагадує членів закритої секти, «в якій знайшли себе розбишаки, хворі шпигуни, сексуальні збоченці, стукачі та продажні писаки, що дискредитують не тільки себе, а й державу, в якій живуть». Після виступу Каплієнка фракція БЮТ продовжила скандувати: «Тушка!»