Перчик від Фірташа

21.02.2012

У селі Синьків Заліщицького району Тернопільщини, де колись народився голова ради директорів групи компаній Group DF Дмитро Фірташ, закладено символічну капсулу під будівництво високотехнологічного тепличного комплексу. За площею та потужністю він має стати найбільшим у західному регіоні, а також увійти в п’ятірку найсучасніших тепличних господарств України.

Треба нагадати читачам, що наддністрянський південь Тернопільщини здавна славиться своїми ранніми овочами, теплиці тут є фактично біля кожної хати і попри важку працю завжди давали господарям непоганий заробіток, а от потужного переробного підприємства тут бракувало завжди. І ось нарешті, вже восени цього року, воно з’явиться, та ще й яке!

За словами самого інвестора, який збирається вкласти у справу майже 100 мільйонів доларів, подібні надсучасні технології використовуються наразі тільки в чотирьох тепличних комплексах світу, а синьківський має стати п’ятим. До його складу входитимуть теплиця з вирощування розсади потужністю 8,4 мільйона са­джанців на рік, переробний цех та цехи зберігання і пакування продукції. Щороку там планується виробляти 4 тисячі тонн томатів та 1550 тонн солодкого перцю.

До речі, комплекс у Синькові стане першим в Україні, де такий перець будуть вирощувати у промислових обсягах, що повинно скоротити його імпорт в Україну на 20 відсотків. У цілому ж середня врожайність культур у «теплицях Фірташа», як уже «охрестили» будівництво в народі, планується 58 кілограмів на метр квадратний, що на 30—65% перевищуватиме цей показник у високотехнологічних господарствах, у 6 разів — у фермерських господарствах, у 18 разів — у приватних господарствах. Збирати такі надвисокі врожаї планують завдяки надсучасним аграрним технологіям, придбаним у Ізраїлі, а високотехнологічне обладнання постачатимуть iз Нідерландів. До того ж фахівці обох країн за допомогою комп’ютеризованих систем будуть здійснювати дистанційний агрономічний нагляд, контролюючи всі стадії вирощування овочів.

Окрім будівництва тепличного комплексу, Дмитро Фірташ також інвестує зараз чималі кошти у соціально–культурні об’єкти рідного села — зокрема, школу, дитсадок, стадіон, а також у ремонт, розбудову та забезпечення медобладнанням районної лікарні. У зв’язку з цим на Тернопільщині активно обговорюється питання його майбутнього балотування до Верховної Ради по південному мажоритарному округу Тернопільщини, хоч сам Фірташ ще донедавна заперечував цей факт.

 

ДО РЕЧІ

Президент Віктор Янукович своїм указом призначив Дмитра Фірташа головою Національної три­сторонньої соціально–економічної ради. Рада є консультативно–дорадчим органом при Президентовi України й була утворена за пропозицією всеукраїнських профспілок, об’єднань роботодавців та Кабінету Міністрів наприкінці 2005 року.