НОВИНИ ПЛЮС

21.02.2012

«Регіонали» хочуть закритися від антикорупційного закону

53 депутати від Партії регіонів звернулися з поданням до Конституційного Суду, в якому просять скасувати два положення Закону «Про засади запобігання і протидії корупції», що набрав чинності 1 січня. За повідомленням сайту «Українська правда», «регіонали» хочуть скасувати положення, за яким до цьогорічних декларацій мали заноситися видатки чиновників та їхніх родин, здійснені ними після 1 липня 2011 року. Нова декларація вимагає від чиновників звітувати про придбання нерухомості та транспортних засобів, а також будь–яких предметів вартістю понад 150 тис. грн. Така декларація вперше мала бути подана до 1 квітня 2012 року. Крім того, закон містить пряму вимогу про оприлюднення таких декларацій найвищим керівництвом держави. Також партія влади хоче скасувати норму антикорупційного закону, яка забороняє чиновникам і керівникам держави «входити до складу органу управління чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку».

Перестановки в Міноборони

Президент Віктор Янукович звільнив Григорія Педченка з посади начальника Генштабу — головнокомандувача Збройних сил України. Іншим указом на цю посаду призначено генерал–лейтенанта Володимира Заману.

Президент також призначив першим заступником міністра оборони Олександра Олійника. Володимира Можаровського, який досі перебував на цьому посту, призначено заступником міністра оборони — керівником апарату. Також із посади заступника міністра оборони звільнено Ігоря Кушніра; замість нього призначено Дмитра Пляцука.

Екс–глава МО Михайло Єжель став радником Президента — керівником головного управління з питань безпекової та оборонної політики адміністрації Президента.

Російський спікер в Україні

Постійний діалог на високому рівні між Україною та Росією сприятиме ефективному розвиткові двосторонніх відносин. Про це заявив Президент Віктор Янукович учора в Києві під час зустрічі з новим головою Держдуми РФ Сергієм Наришкіним. Оглядачі побачили в цьому натяк Януковича на те, що його позбавляють контактів із лідерами Росії, зокрема Володимиром Путіним.

Наришкін подякував за можливість відвідати Україну, підкресливши, що цей візит — перший, який він здійснює як голова Державної думи.

Секретар Ради нацбезпеки й оборони України Андрій Клюєв на іншій зустрічі з Наришкіним висловив сподівання, що переговори з Росією про перегляд умов газових контрактів будуть завершені найближчим часом.

Нові «антитабачні» акції

Опозиційні фракції Верховної Ради рекомендуватимуть Президенту звільнити міністра освіти Дмитра Табачника. Про реєстрацію відповідної постанови від фракцій БЮТ та «НУНС» учора повідомив віце–спікер Микола Томенко. За його словами, це — реакція на чергові прояви антиукраїнської позиції Табачника, зокрема щодо скорочення годин на вивчення української мови у школах.

Близько сотні студентів — прихильників «Студентської «Свободи» — вчора протестували під ВР, також вимагаючи відставки міністра освіти.

Перетікання серед соціалістів

Пленум чуднівської районної організації Соціалістичної партії України (Житомирська область) ухвалив рішення про розпуск організації та влиття до партії «Об’єднані ліві і селяни».

Янукович–молодший став майстром спорту

Народний депутат, молодший син Президента Віктор Янукович отримав посвідчення майстра спорту України в галузі автоспорту — за перемоги в національному чемпіонаті з трофі–рейдів у категорії ТР–3.