Діагноз — «політика»

21.02.2012

Екс–Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, яка залишається в колонії в Харкові, дала дозвіл своєму адвокату на оприлюднення діагнозу, поставленому їй закордонними лікарями. Сергій Власенко заявив, що готовий оприлюднити висновок, «коли для цього настане час». Дочка ж лідерки БЮТ Євгенія Тимошенко вже підтвердила, що в матері — грижа. «Її можна лікувати і за ґратами» — така позиція Генпрокуратури.

Медичне обстеження, яке пройшла Тимошенко, стало ще одним приводом для підтримання інформаційної хвилі навколо ув’язненої лідерки опозиції. Суперечки між державним обвинуваченням і захистом Тимошенко змусили висловити свою думку і «третю сторону». «Ми не можемо повністю погодитися з тим, про що я зараз дізнаюся з українських медіа. Деякі пункти цих декларацій ми з певністю будемо змушені спростовувати», — заявив німецький професор, голова виконавчої влади клініки «Шаріте» з Берліна Карл Макс Айнгопль.

За словами професора, німецькі лікарі не ставили Тимошенко точного діагнозу й не давали рекомендацій щодо лікування. «Ми написали вручну тимчасовий висновок, в якому назвали дуже приблизний діагноз. Щодо терапії ми написали також дуже загальні напрями», — розповів Айнгопль в інтерв’ю каналу «1+1».

Із канадського боку висловилися представники уряду. Посол Канади в Україні Трой Лулашник оприлюднив заяву, в якій зазначив, що троє членів канадської медичної команди — «визнані, високо кваліфіковані та досвідчені медичні працівники». «Висновки канадської медичної групи, отримані в результаті незалежного медичного обстеження та надані медичній комісії за згодою пані Тимошенко, ні в якому разі не були спричинені зовнішніми факторами», — наголосив амбасадор.

Канадці були змушені висловитися через випад української влади, котра через заяву Міністерства закордонних справ спробувала підірвати авторитет заокеанських медиків. Позиція МЗС: канадські лікарі відбиралися «за ініціативою української громади», і до групи увійшло «двоє сімейних лікарів та один гінеколог». При цьому зовнішньополітичне відомство України відзначило високий клас німецьких медиків.

Реакція ж канадського уряду полягає в тому, що офіційна Оттава взяла на себе відповідальність за роботу й висновки лікарів, відряджених в Україну для обстеження Тимошенко.

 

ПІДТРИМКА

«Юля» на кризі

На закутому в кригу Дніпрі біля мосту метро в Києві з’явився напис «Юлі — волю!». Величезні червоні літери вчора могли побачити пасажири метрополітену, водії, що переїжджають через міст, та ін.

За повідомленням прес–служби київської міської організації ВО «Батьківщина», цю акцію запропонували прихильники партії. Реалізовували задум учора, починаючи з шостої години ранку. Сніг на льоду фарбували впродовж півтори години. Підтримував графітчиків народний депутат від БЮТ Андрій Павловський — той самий, який у новорічну ніч забезпечував проектування гасла «Юлі — волю!» з готелю «Козацький» на монумент незалежності.