А тим часом «Гайдамаки» ножі освятили...

21.02.2012
А тим часом «Гайдамаки» ножі освятили...

Ще рiк тому «Гайдамаки» плiдно концертували Україною. (Фото з сайту artvertep.com.)

Такого шоу український музичний бізнес не мав iз часів пам’ятного розлучення «Океану Ельзи»: коли у 2004 році з гурту демаршували Юра Хусточка та Дмитро Шуров. Другий скандальний «розбіг» влаштували «Гайдамаки». Паралелі невипадкові: обидві формації мають шалену популярність, а отже, є що ділити — пісні, назву, прихильників, крім того, в обох випадках в інфопростір була кинута фраза «шукайте жінку» (за твердженням музикантів з «Гайдамаків», негаразди в колективі почалися, відколи Ярмола одружився на українці з Польщі).

Історія закрутилася наприкінці минулого тижня, коли в інтернеті з’явилося дві відозви. Перша — лист музикантів формації (Володимир Шерстюк, Іван Леньо, Олександр Дем’яненко, Сергій Борисенко, Сергій Соловій), де йшлося, що «гурт ««Гайдамаки», у тому складі, в якому ви звикли його бачити, існування не припиняв, але через непримиримі творчі розбіжності «Гайдамаки» обрали різні музичні шляхи з вокалістом Олександром Ярмолою». Друга — заява фронтмена Олександра Ярмоли: «Кілька днів тому було презентовано оновлений офіційний сайт гурту, нових музикантів колективу та нову пісню. Рішення, на перший погляд, різке, але обґрунтоване». Далі йшов перелік розбіжностей творчого і фінансового характеру.

 

Оскільки любов до «Гайдамаків» в Україні дійсно всенародна i за кілька днів виникло багато різноманітних трактувань, «УМ» намагається розставити крапки над «і», розпитавши про деталі самих учасників конфлікту. Говорить Володимир Шерстюк:

— Ми наголошуємо — новоутворений Ярмолою польсько–український колектив не є «Гайдамаками». Це — музична фальсифікація, недостовірний клон вельми відомого у світі та Україні колективу. І ще раз підкреслюємо, що сам Ярмола раніше заявляв, що гурт мав би називатися «Ярема» та грати зовсім іншу музику.

Ми вважаємо неприпустимим, що чужі музиканти виконуватимуть наш матеріал, напрацьований «Гайдамаками» протягом 15 років. Зі свого боку, ми продовжуємо працювати і вже завершуємо роботу над новим матеріалом: це будуть добре відомі «Гайдамаки», водночас iз новим звучанням і колоритом.

Щодо авторських прав на музичний контент «Гайдамаків», то юридично всі права належать нашим видавцям: українському лейблу «Компмюзік», ліцензіату міжнародного мейджор–лейблу EMI.

* * *

Якщо заява колективу зрозуміла у своїй простоті, то звернення фронтмена інтригує деталями на кшталт: «більшість музикантів першого складу «Гайдамаків» поступово залишила гурт і, на мій погляд, з молодого позитивного колективу однодумців гурт перетворився на комерційний проект за участю нових людей, несвідомих того, як усе складалося на початку» та «півроку тому несподівано для себе я отримав гостру критику, вимогу віддати контакти всіх партнерів, «змінити шаровари на «Ролекс» та перестати співати на соціальні теми». Тому з’ясовуємо у самого Ярмоли.

— Суперечки, що нині досягли кульмінації, розпочалися в команді десь рік тому. Внаслідок необґрунтованих образ і принижень з боку музикантів я почав думати про соло–проект з іншими музикантами. Невдовзі моїми колегами і партнерами стали двоє гітаристів з відомої польської формації Mech та барабанщик київського гурту «Мешканці сонця». Польські музиканти мають величезний професійний досвід, купу відзнак, а головне — своє бачення саме європейського формату сучасної рок–музики. Усі вони — мої давні друзі й з ентузіазмом поставилися до пропозиції утворити новий проект. У складі «Гайдамаків» поєднання року і фольку становило співвідношення десь 50 на 50, нині року буде більше, але також, безперечно, будуть елементи народної музики.

Мої колишні колеги мені закидають, що я буцімто використовуватиму наш старий, напрацьований роками репертуар. Це неправда. Ми нині зробили перший сингл і кліп на пісню «Дівчина з Дніпра» для майбутнього альбому, який складатиметься з авторських пісень і не порушить чиїхось авторських прав. Я вважаю, до речі, що право на бренд «Гайдамаки» — за мною, юридично я закріпив це ще у 2007–му. Нині мої колишні колеги співпрацюють iз Тарасом Чубаєм, готують концертну програму, альбом. Але до чого тут наш спільний бренд? Якщо треба буде, то я готовий захищати його через суд. Чесно кажучи, всі корисні шоу–бізнесові контакти я роками напрацьовував для групи і тепер не хочу просто так віддавати їх хлопцям.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Перша назва «Гайдамаків» — «Актус», гурт у сталому складі оформився у 1995 році. Тоді ж їхню музику охрестили «карпатське ска», такий стильовий ярлик підклеїли українцям у Німеччині 1998 року, коли хлопців «катали» по мережі альтернативних клубів Гамбурга, Потсдама, Берліна. «Гайдамаки» з’явилися в українському музпросторі у 2000 році, коли гурт «Актус», виступаючи на святкування п’ятиріччя німецького пивного клубу, заснованого ресторатором Еріком, назвався «Гайдамаками». Тоді до музикантів підійшов Ярко Славік, співробітник фірми «Компмюзік», ліцензіата світової компанії EMI, й запропонував контракт на шість років: iшлося про запис і видання чотирьох повноцінних альбомів, промоційні концерти, зйомки відеокліпів і рекламних роликів на теренах світу. Одразу після цієї зустрічі колесо долі «Гайдамаків» закрутилося з космічною швидкістю.

  • Знайти «скриньку», де захована ваша пісня

    Усе життя я соромилась співати. І на те були всі підстави: відчувала, що неправильно відтворюю мелодію, голос здавався якимсь «глухим», нецікавим. Але парадокс у тому, що з дитинства саме спів надзвичайно вабив мене: весь вільний час я слухала музику. Можливо, та любов передалася від тата. Він самостійно вивчився грі на декількох народних інструментах, завжди натхненно співав у колі друзів. >>

  • Гімн як літургія, марш і романтика

    Ось уже півтора місяця найпопулярнішим музичним хітом в Україні є Державний Гімн. Ще ніколи не звучав він так часто і так масово. Його виконанням були позначені трагічні передранкові години 30 листопада та драматична ніч 11 грудня. Він палко лунав із вуст кожного, хто приходив на Майдан. З ним зустрічали Новий рік півмільйона українців. >>

  • Паливо революції

    Раніше, ще до середини грудня, на Майдані раніше суворо дотримувалися традиції щогодини співати «Ще не вмерла». Чоловіки знімали шапки і разом із жінками прикладали руки до серця, виконуючи Гімн України. Новий закон Майдану всім настільки сподобався, що заради виконання Гімну переривалася будь–яка робота, розмова, дискусія. >>

  • Ведмідь на вухо наступив, та співати будеш

    У Японії, коли дитина йде до школи, вона знає 300 народних пісень. В Україні навіть не кожен студент може підтримати своїм голосом співочу компанію. У школах на «народознавство», де б мали вчити звичаї та обрядові пісні, виділяється одна година на тиждень, і то не всі вчителі ставлять перед собою мету розспівати молоде покоління. >>

  • Вояки з гітарами

    Для тих, хто не сприймає фольклор у чистому вигляді, музиканти подають етномузику у сучасних обробках. Буває, слухаєш якусь рок–ватагу з роззявленим ротом від захоплення, і навіть не підозрюєш, що цю пісню музиканти привезли з експедиції з Полтавщини чи Карпат. >>

  • «Вопіющі» 26 років

    Здається, лише ці корифеї українського рок–панку знають, що таке справжні «танці». У далекому 1987 році квартет молодих зухвалих хлопців уперше вийшов на фестивальну сцену Київського року–клубу і зіграв так, неначе знав, що на наступну чверть століття місце легенд українського року вже їм забезпечено. >>