Жахи фіктивного власника автоармади

17.02.2012

Європейський суд iз прав людини у Страсбурзі визнав Голландію винною у справі за позовом громадянина цієї країни Стівена Ромета з міста Маастріхт. Тепер держава має виплатити Ромету 9 тисяч євро відшкодування за моральні збитки. І от за що.

Ще у листопаді 1995 року Стівен Беніто Ромет заявив у внутрішні органи Нідерландів про викрадення в нього водійських прав. Але посвідчення офіційно визнали недійсним лише в березні 1997 року. А поки впродовж півтора року поліція «чухалася» і зволікала, невідомі шахраї встигли зареєструвати на документ Ромета аж 1737 автомобілів.

Але життя чоловіка встигло перетворитися на справжній жах. Фіктивного власника 1737 авто цілком реально обвинувачували в різноманітних порушеннях правил дорожнього руху, аваріях, тягали по судах за несплату штрафів і податків. А оскільки нещасний Стівен відмовлявся платити штрафи, справа доходила до ув’язнення. До всього, влада відібрала в нього соціальну субсидію на родину. Мовляв, якщо громадянин володіє таким величезним автопарком, то його матеріальний стан має бути більш ніж задовільним.

У 2004 році голландський суд не задовольнив позов потерпілого про відкриття судової справи проти шахраїв, які реєстрували машини на викрадене посвідчення. Судді аргументували це тим, що минув час позовної давності. Але цього тижня Страсбурзький суд постановив: «неанулювання владою водійського посвідчення Ромета у момент подання ним заяви про викрадення дало можливість послуговуватися правами для проведення шахрайських оборудок, що обернулося втручанням у приватне життя потерпілого». Тож Стівен отримав сатисфакцію майже через 15 років після початку його мук. Щоправда, сума відшкодування не така суттєва, як йому хотілося б.