Тест на морозостійкість

16.02.2012
Тест на морозостійкість

На тренуванні в Зальцбурзі. Дехто з легіонерів «Металіста» цими днями вперше в житті побачив сніг. (Фото з сайту Metalist.ua.)

Уперше за багато років до весняної стадії єврокубків не пробилися ані «Шахтар», ані «Динамо». Натомість другий сезон поспіль у 1/16 фіналу Ліги Європи гратиме бронзовий призер вітчизняної першості — «Металіст», єдиний представник України на євроарені цієї зими/весни.

Груповий етап нинішнього розіграшу ЛЄ команда Мирона Маркевича пройшла на одному диханні, достроково виборовши першу позицію в протистоянні з голландським АЗ, віденською «Аустрією» та шведським «Мальме». Якщо в поперед­ньому сезоні харків’яни потрапили в «плей–оф» із другої позиції, а там за підсумками двох матчів програли «сіяному» німецькому «Байєру» — 0:6, то цього разу вже «металісти» опинилися в пулі фаворитів, отримавши в суперники австрійський «Зальцбург».

Сьогоднішній матч на «Ред булл арені» (початок трансляції — о 20.00 на каналі «2+2» ) для обох команд буде першим офіційним поєдинком у новому році. На зимову перерву і слобожанці, і «бики» (адже повна назва австрійського клубу — «Ред булл Зальцбург») пішли в ранзі умовно «бронзових» призерів внутрішніх чемпіонатів, отримавши по півтора місяця для підготовки до очного двобою.

Після новорічної відпустки хлопці Маркевича вирушили на перший тренувальний збір до Еміратів. Аби не повторити невтішний результат матчів із «Байєром», уже з перших днів занять у 2012 році «Металіст» почав форсувати підготовку до раннього старту. У перших контрольних матчах впадала в око різниця у фізичних кондиціях харківського клубу та його доволі іменитих опонентів. Один за одним під коток «Металу» потрапили три московські команди — «Локомотив» (4:0), «Спартак» (4:1) та «Динамо» (4:2).

Не скинула обертів третя команда української прем’єр–ліги й на другому зборі, який проходив у турецькій Анталії. Тут підопічні Маркевича здобули «Кубок першого президента Чечні Ахмада Кадирова», мінімально перегравши у фіналі «Рапід» (Бухарест).

Як заявив керманич «Металіста», його команда набрала непогану форму, проте реальний її рівень можна буде оцінити в матчах із «Зальцбургом». Не варто забувати, що харківський гранд спирається на плечі теплолюбних латиноамериканців. «Лускати» суперників у теплих краях — це одне, але ж матчі 1/16 фіналу ЛЄ доведеться грати на морозі і, можливо, на снігу. Найбільше в «Металісті» переживають за новобранця із Бразилії Марлоса, який раніше «ніколи не бачив снігу», як каже Маркевич. Що вже казати про люті морози. Хоча завтра у Зальцбурзі очікується лише мінус один і легкий сніжок. А в Харкові через тиждень було б хоча б стільки…

У столиці Слобожанщини останнім часом стояли такі морози, що на базі «Металіста» жодне з полів (зрозуміло, з підігрівом) не було придатне для тренувань. Відтак харків’яни на день раніше вирушили до Зальцбурга, де за домовленістю з господарями провели додаткове заняття на «Ред булл арені».

До речі, щодо погоди, то через обледеніле поле в Інсбруку минулими вихідними в рамках 20–го туру чемпіонату Австрії не відбулося західноавстрійське дербі між «Зальцбургом» та «Ваккером».

Додамо, що «Металіст» у нинішньому євросезоні ще не програвав. А «Зальцбург» у шести останніх домашніх матчах ЛЄ здобув чотири перемоги й лише раз програв, тож зажив слави «домашньої» команди.