Переорієнтація «королеви»

16.02.2012
Переорієнтація «королеви»

Забивши «Байєру», Ліонель Мессі оновив ще один рекорд Ліги чемпіонів. (Фото Рейтер.)

Людині, яка довго лишалася без води, не можна втамовувати спрагу великою кількістю рідини. Ковтки живильної вологи потрібно робити повільно й невеликими порціями. Схожого принципу дотримуються і в УЄФА, де вирішили, що після затяжного зимового антракту треба розтягнути вісім чвертьфінальних матчів Ліги чемпіонів на максимально довгий період. Тож і маємо по два матчі на день упродовж двох тижнів — на жаль, знову без участі українських команд.

Зате відкрила євросезон–2012 сама «королева» — «Барселона». Після того як минулої суботи «Барса» поступилася «Осасуні» в національній першості й відстала від мадридського «Реалу» на десять пунктів, стало зрозуміло, що каталонці перегруповують сили i роблять акцент на захисті титулу клубного чемпіона Європи. І навіть при цьому не припиняють оновлення складу, підтягуючи в «основу» молодих вихованців своєї школи.

Пригадується, як на жеребкуванні 1/8 фіналу ледь не кожен представник клубів — потенційних суперників «Барси» — тремтів в очікуванні. Не пощастило «Байєру». Саме «фармацевтам» із Леверкузена на початку «плей–оф» випало випробувати на собі міць найсильнішої команди світу.

Німцям не зміг допомогти найвідоміший гравець «Байєра» Міхаель Баллак — у нього конфлікт із керівництвом. А Хосеп Гвардіола, на відміну від останнього матчу прімери, частково перетасував склад, повернувши в «основу» «Барселони» Андреаса Іньєсту.

Отримавши на місце свій потужний «двигун», «синьо–гранатові» в гостях на «Бай–Арені» грали ніби вдома. Закривши «аспіринових» на їхній половині поля, каталонці довго катали м’яч, шукаючи можливість для гострого випаду.

«Коли німецькі команди стають в оборону, вони завжди створюють великі труднощі», — так Гвардіола пояснив, чому перша частина гри пройшла без небезпечних моментів.

З огляду на процент володіння м’ячем — 72 проти 28 (!) на користь «Барси», було зрозуміло, що оборонні редути «Байєра» в будь–який момент можуть дати тріщину. І за чотири хвилини до перерви через центральну зону на побачення з Берндом Лено прорвався чилійський форвард «Барси» Алексіс Санчес, який відправив м’яч у сітку поміж ніг воротаря.

«У першому таймі ми дуже добре оборонялися, але поставилися до суперника надто шанобливо. Нам бракувало руху. А друга половина гри вийшла абсолютно іншою», — прокоментував гру «Байєра» його наставник Робін Дутт.

Після перерви німці на деякий час перехопили ініціативу і зрівняли рахунок. Загалом близько 15 хвилин другого тайму «Барселоні» довелося відбиватися. Проте надалі запал і майстерність віце–чемпіонів Німеччини зійшли нанівець, і Лено ще двічі діставав м’яч зі своїх воріт.

Так «Барса» довела, що не мали рації ті, хто говорив про її «кризу» і «яму».

Любителі ж статистики порахували, що Ліонель Мессі, забивши «Байєру» на 88–й хвилині, став найкращим бомбардиром у єврокубках серед південноамериканців (тепер на його рахунку 45 м’ячів) і зрівнявся з Раулем та Андрієм Шевченком за кількістю голів у «плей–оф» (по 19). До того ж Мессі безперервно забиває вже протягом семи гостьових матчів ЛЧ, включаючи фінал 2010/11 на «Уемблі», і це новий рекорд турніру.

Хоча попереду ще матч–відповідь у столиці Каталонії, керманич іспанського чемпіона вже готується до жеребкування чвертьфіналів. Не бачить особливої потреби в повторній грі і його німецький колега: «Що стосується гри на «Ноу Камп», то зазвичай у гостей там немає шансів».

Натомість мало що зрозуміло в іншій вівторковій парі. Сенсація нинішнього розіграшу Суперліги — АПОЕЛ із Нікосії — програв у Ліоні з мінімальним рахунком. Тож кіпріоти покладають неабиякі надії на домашній поєдинок, що відбудеться через два тижні. «Зробимо все від нас залежне, щоб виправити ситуацію, хоча суперник і має суттєву перевагу», — сказав тренер Іван Йованович, коментуючи гостьову поразку свого клубу з рахунком 0:1.

Відзначимо, що «Ліон» став першою командою в Лізі чемпіонів, яка в нинішньому сезоні змогла перемогти непоступливого чемпіона Кіпру — переможця групи G, де, нагадаємо, наш «Шахтар» посів останнє місце.

«Хотілося забити більше, але сподіваємося зробити це на Кіпрі. Супернику доведеться йти вперед, а в нас з’явиться простір для контрвипадів», — каже очільник «Ліона» Ремі Гард.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (перші матчі, ігри 14 лютого). «Байєр» (Німеччина) — «Барселона» (Іспанія) — 1:3 (Кадлец, 52 — А. Санчес, 41, 55; Мессі, 88), «Ліон» (Франція) — АПОЕЛ (Кіпр) — 1:0 (Лаказетт, 58).