Перемога з двома дебютами

14.02.2012
Перемога з двома дебютами

Лідер збірної України Сергій Стаховський.

Минулого уїк–енду до Дніпропетровська — на арену клубу «Мегарон» — завітав великий теніс. Він міг бути ще «більшим», але торік збірна України вибула з І групи Євро–Африканської зони Кубка Девіса до ІІ — після прикрих поразок від Нідерландів у Харкові (2:3) та від Словаччини у Братиславі (1:4). Отож тепер доводиться долати непростий шлях задля поновлення в «середньому» класі.

Утім на цьому етапі нашим протистояв більш ніж прийнятний суперник — з огляду на відчутну різницю в рейтингах членів команд України та Монако. Наші збірники — Сергій Стаховський, Сергій Бубка–молодший, Денис Молчанов та Ілля Марченко — посідають у топ–листі АТР, відповідно, рядки з номерами 69, 157, 253 та 277 (№19 Олександр Долгополов, нагадаємо, знову відмовився виступати під синьо–жовтим прапором). Тоді як у монегасків найвищий рейтинг (у Бенжаміна Балерета) починається тільки з позначки 320. А, приміром, третій за рейтингом виконавець у цій команді — Гійом Куйяр, якому вже виповнилося 36 років, — є тільки 951–ю ракеткою, та й то в парному рейтингу.

Збірна Монако бере участь у Кубку Девіса з 1929 року, однак вище ІІ групи Євро–Африканської зони ніколи не піднімалася. Тоді як українці, почавши у 1993–му, якось доходили до етапу «плей–оф» Світової групи (у 2010 році наші співвітчизники у відчайдушній боротьбі поступилися бельгійцям із рахунком 2:3).

Цього разу в команді України було аж два дебютанти. По–перше, новий капітан — колишній гравець збірної Михайло Філіма. Новачком став і 24–річний Молчанов. Він є уродженцем Молдови, який прийняв українське громадянство. Щоправда, на прес–конференції Денис попросив журналістів особливо не дивуватися, наголосивши, що коріння він має все ж українське. Забігаючи наперед, скажемо, що Молчанов — третій номер збірної — взяв участь у двох матчах, і в обох святкував перемогу. Та й загалом наші виявилися на голову вищими за хлопців із Монако: п’ять дуелей — п’ять виграшів.

У першій зустрічі уродженець Дніпродзержинська Ілля Марченко, який нині тренується в Донецьку, протистояв лідерові монегасків Балерету. Ілля відкинув «шапкозакидацькі» настрої ще на передматчевій зустрічі з пресою, повідомивши, що поступався в обох випадках, коли він зустрічався з цим суперником раніше. І перший сет Марченко «злив» — 3:6. Проте потім у трьох партіях віддав Бенжамінові лише п’ять геймів.

І в другому матчі, в якому наш лідер Стаховський екзаменував Жана–Рене Ліснарда, представникові України також знадобилося чотири сети, аби довести свою перевагу.

Відтак доля матчу могла вирішитися вже в суботу — другий день матчу — в поєдинку пар. Сергій Бубка, який у парі з Молчановим мав протистояти монегаскам Гійому Куйяру та Томасу Ожеру, прихворів. Капітан Філіма замість нього виставив Стаховського. Сергій хоч і ніколи не грав пліч–о–пліч із Денисом, але українці виявилися сильнішими в усіх трьох сетах — 6:2, 7:6, 6:4. Потім Михайло Філіма зізнається: «свіжостворена» пара Стаховський — Молчанов викликала в нього певні побоювання, «але буквально з перших хвилин поєдинку від серця відлягло — складалося враження, що хлопці грали вдвох завжди». «Головне — закріпитися у збірній і рухатися вперед», — додав дебютант Молчанов.

Отож останній день матчу перетворився на формальність. За правилами змагань, необхідно було зіграти щонайменше чотири сети. Тому вирішили провести два трисетові поєдинки. Молчанов віддав одну партію Балерету, а Марченко проти Ожера діяв бездоганно. Бубці ж молодшому зіграти у Дніпропетровську цього разу не судилося.

Наступним суперником збірної України буде команда Кіпру, яка обіграла марокканців — 3:2. Гратимемо 6–8 квітня, знову на своїх кортах.

 

ТАБЛО

Кубок Девіса

ІІ группа Євро–Африканської зони

Україна — Монако — 5:0

Марченко — Балерет — 3:6, 6:3, 6:1, 6:1

Стаховський — Ліснард — 6:1, 6:7 (3:7), 7:6 (7:3), 6:3

Стаховський/Молчанов — Куйяр/Ожер — 6:2, 7:6, (7:3), 6:4

Молчанов — Балерет — 6:3, 3:6, 6:4

Марченко — Ожер — 6:3, 6:2

* * *

І Світова группа. 1/8 фіналу. Іспанія — Казахстан — 5:0, Австрія — Росія — 3:2, Канада — Франція — 1:4, Швейцарія — США — 0:5, Чехія — Італія — 4:1, Сербія — Швеція — 4:1, Японія — Хорватія — 2:3, Німеччина — Аргентина — 1:4.