«Реформи» без майбутнього

10.02.2012

Народний депутат Тарас Чорновіл оголосив про вихід із фракції «Реформи заради майбутнього». Цей крок пов’язаний із оприлюдненням аудіозапису, на якому зафіксовано, як народного депутата від БЮТ Романа Забзалюка намагається перекупити в свою фракцію чоловік, схожий голосом на голову фракції «РЗМ» Ігоря Рибакова. Як писала «УМ» у вчорашньому номері, Забзалюка хотіли переманити за 450 тисяч доларів.

«Я не знаю, чи ці записи справжні, мені однаково. Але відмитися від усього цього буде неможливо. Тому бути в цій фракції, нести відповідальність за ці речі я не хочу», — заявив учора Тарас Чорновіл. Він заперечив інформацію, що йому пропонували гроші за вступ у «Реформи...» та голосування за рознарядкою. «Я не хочу доводити, що я не верблюд, і сто разів доводити, що я не брав ці гроші», — заявив Чорновіл.

Відомо, що над виходом із фракції міркує ще кілька нардепів. Зокрема, нардеп Іван Денькович, обурений репліками Рибакова на адресу виборців і політиків Західної України, обіцяв подумати, «чи бути далі в цій команді».

Сам Рибаков спробував угамувати скандал. Вийшло незграбно. Спочатку депутат поширив через свою прес–службу повідомлення, в якому йшлося про те, що записи «є банальною фальшивкою і спецоперацією у дусі Кожем’якіна». Він також закликав Забзалюка повернути гроші, котрі насправді буцімто збиралися для лікування БЮТівця на його ж — Забзалюка — прохання. Пізніше Рибаков поширив нове спростування, в якому не було згадки ані про «фальшивку», ані про повернення «зелених»: «Ми втішені, що цей християнський вчинок (збір коштів) допоміг Романові Забзалюку, і наш колега виглядає повністю здоровим».

Водночас одна особа, якій доводилося працювати в апараті Рибакова, зізналася в коментарі «УМ»: і стиль бесіди, і поведінка, і зневажливе ставлення до соратників, які було зафіксовано на аудіозаписі — відповідають реальному Рибакову. «Я вірю, що це справжній запис», — сказав наш співрозмовник.

Голова Верховної Ради звернувся до Генеральної прокуратури з пропозицією провести всебічне розслідування інциденту та «вжити вичерпних заходів щодо всіх причетних осіб». Своє розслідування також проведе парламентський Комітет iз питань депутатської етики. «Напередодні виборів вважаю за необхідне привернути увагу українського суспільства до того, як з часів Іуди виросли ціни та впала мораль, а також застерегти людей від такого «народного» представництва на майбутнє», — заявив Литвин, намагаючись зобразити скандал як одиночний інцидент, а не хворобу українського парламентаризму.