Кір — підступний «звір»,

09.02.2012
Кір — підступний «звір»,

Незмінний супутник кору — висока температура. (Фото з сайту medclub.ru.)

«Спершу лікували ангіну»

У тому, що кір — хвороба небезпечна і важка, тридцятирічна киянка Алла Марченко десять років тому пересвідчилася на власному досвіді. «Все почалося з сильного болю в горлі — такого нестерпного, якого при звичайній застуді не буває, — пригадує моя співрозмовниця. — Ніякі засоби не рятували, навпаки — ставало дедалі гірше, не могла ні їсти, ні пити... Потім додалися сильна слабкість, нежить, а ще за кілька днів раптом підскочила температура — під сорок. Лікарі зі «швидкої» поставили діагноз: ангіна, виписали препарати. Але через три дні стало ще гірше... Тоді вже батьки викликали приватну «швидку допомогу», і я нарешті почула, що підхопила кір. Тим паче, вже і на обличчі, і на тілі з’явилися червонуваті плями. В хід пішли антибіотики, близько двох місяців була на карантині. Лікарі боялися ускладнень на легені, але, слава Богу, обійшлося...»

Щеплення від кору Алла не мала. Чому батьки свого часу оминули вакцинацію дитини — не знає. Але, навчена гірким досвідом, своєму дворічному сину зробила всі планові щеплення. В тому числі й від кору. І радить іншим мамам не відмовлятися від вакцинації.

Лікарі застерігають: кір небезпечний своїми ускладненнями. Якщо цього «звіра» вчасно не вгамувати, хвороба може спровокувати ларингіт, пневмонію, енцефаліт і навіть часткову втрату слуху та сліпоту. «Кір є однією з основних причин дитячої смертності у світі. Один із тисячі хворих на цю недугу помирає, в одного з тисячі розвивається коровий енцефаліт», — підтверджує «УМ» головний позаштатний спеціаліст Головного управління охорони здоров’я з питань дитячої імунології КМДА Федір Лапій. За його словами, в Україні вже зареєстровано випадки посткорового енцефаліту, які, якщо і закінчуються одужанням, то неповноцінним...

«Без щеплення могло статися непоправне»

Імунітет до кору передається дитині з грудним молоком. Однак ефект від такого захисту тимчасовий, кажуть лікарі, тож після того, як малюку виповниться рік, йому обов’язково роблять щеплення від цієї недуги. Раніше — не можна, інакше антитіла з материнського молока «зв’яжуть» вакцину і перешкодять дії імунітету. Вакцинація забезпечує спротив хворобі в 95 відсотках випадків, наголошує Федір Лапій. Лише у п’яти відсотків вакцинованих він не формується, саме тому дитину в шість років щеплюють повторно. Нині для цього застосовують вакцину КПК, яка одночасно захищає від кору, паротиту, краснухи. Якщо ви не маєте імунітету до кору (не робили щеплення, не перехворіли свого часу), то в разі епідемії медики рекомендують екстрену вакцинацію імуноглобуліном. Але до неї вдаються, якщо від моменту контакту з хворим минуло не більш як 72 години.

«Специфічного лікування кору, на жаль, немає, — пояснює педіатр Надія Унич, співробітниця Національної академії післядипломної освіти ім. Шупика. — Проводиться лише симптоматичне лікування: краплі в ніс та очі, жарознижувальні засоби, засоби від кашлю. Вживання вітаміну А знижує тяжкість хвороби і ризик розвитку ускладнень. Особливо щодо очей».

Син харків’янки Ганни Лещенко отримав обидва щеплення, але в сім із половиною років таки захворів на кір.

«Спершу все було, як при вірусній інфекції. А потім пішли плями по тілу — спочатку ледь помітні, які пізніше збільшувалися і зливалися, — розповідає жінка. — Температура зашкалювала, син «горів», боявся світла, не міг очі розплющити — мусила зашторювати вікна. Хворів важко, з ускладненнями — мав бронхопневмонію. Хвалити Бога, старший син і молодша донька (їй тоді було менше року) не занедужали. Ми повністю ізолювали від них хвору дитину і постійно — двічі на день — робили вологе прибирання. Якщо є можливість уникати місць, де виявлено кір, краще не наражатися на небезпеку».

Ганна пригадує, що в ранньому дитинстві син часто нездужав, дев’ятимісячним переніс першу бронхопневмонію (як ускладнення на вірусне захворювання): «Соматично ослаблений» — казали лікарі. Тому наша педіатр відразу попередила, що він із кору без ускладнень не вийде. Але без щеплення, боюся, сталося б непоправне».

Проста медична арифметика

Кір — хвороба циклічна. Його спалахи виникають кожні 5–6 років. За словами Федора Лапія, колеги–медики передбачали спалах цієї інфекції в Україні саме на 2011—2012 роки. Тому 2008–го і вдалися до планової імунізації осіб до 18 років. Ця вікова група, каже Федір Іванович, свого часу отримала одну дозу вакцини замість двох. «Тоді, у важкі 1990–ті, щодо вакцин виникало багато питань. Їх або взагалі бракувало, або до маніпуляційних кабінетів потрапляли неякісні препарати. Медики кажуть: вибирати не доводилося, такі були часи».

Чому ж щеплені діти все–таки хворіють на кір? Надія Унич підтверджує: такі випадки трапляються, якщо від моменту ревакцинації минає більше п’яти років. Тоді послаблюється титр захисних антитіл в організмі. Однак перебіг кору в таких випадках легкий, рідше — середньо тяжкий, але не тяжкий, наголошує педіатр.

Проте деякі батьки ставлять питання руба: якщо вакцинація не гарантує повної безпеки, навіщо її проводити? «Якби не було вакцинації, ми б мали нині не 2 800 хворих, а понад... 200 тисяч, — певен Федір Лапій. — Проста медична арифметика. Візьмімо тисячу дітей і вакцинуємо всіх, окрім десяти. У двох відсотків діток, які отримали щеплення, імунітет може не виробитися — так трапляється. Це приблизно 20 дітей. Отже, із 1000 дітлахів у разі епідемії занедужає 30 — 10 невакцинованих і ті 20, організм яких «не відповів» на вакцину. А 970 не захворіють. Ось вам і відповідь на запитання про ефективність щеплень».

 

ДОВІДКА «УМ»

Кір — гостре інфекційне захворювання вірусної природи. Хворий на кір є заразним протягом останніх 48 годин інкубаційного (прихованого) періоду, увесь катаральний період (ураження верхніх дихальних шляхів — нежить, кашель тощо) і 4–5 днів від моменту появи висипу. Індекс «заразності» кору — до 95%, тобто практично всі контактні особи, які не хворіли кором та не були щеплені, можуть захворіти. Поширення вірусу — повітряно–крапельне, тож він швидко розноситься коридорами, кімнатами, поверхами будівель.

 

ЦИФРИ

За даними Міністерства охорони здоров’я, станом на 6 лютого з початку нинішнього року в Україні зареєстровано 2826 випадків захворювання на кір. Хвороба локалізується у західних регіонах, найбільше випадків зафіксовано на Львівщині — 1315, на Івано–Франківщині — 795, у Рівненській області 166, на Закарпатті 170, у Тернопільській області 109, на Волині — 80 випадків. У Києві з початку 2012–го кір запідозрили у 22 осіб.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Розпізнати кір допоможуть такі ознаки: різке підвищення температури тіла (до 38–40 градусів), нежить, кашель, кон’юнктивіт (запалення слизової оболонки очей), почервоніння слизової оболонки рота, осиплість голосу, світлобоязнь очей. Висип виникає на тлі подальшого підвищення температури і для нього характерна етапність — спочатку червоні плями вкривають обличчя, далі з’являються на шкірі за вухами, потім та тулубі, насамкінець — на кінцівках.