«Язик» за пАРКаном

09.02.2012

Спікер кримського парламенту Володимир Константинов обурений тим, що останнім часом органи центральної влади з Києва знову почали направляти кореспонденцію на адресу кримської влади українською мовою. При цьому, за словами «регіонала», нібито ігнорується стаття 10 Конституції України та статті 10–14 Конституції Криму, в яких ідеться про те, що в АРК поряд із державною використовується російська та інші мови національного спілкування.

«Нас сьогодні найбільше дратує, що багато міністрів починають звертатися до нас українською мовою. Ми ініціювали створення робочої групи, тому що знову пішло листування (українською мовою), ми знову почали відкочуватися назад. І відновлення цих прав буде для нас дуже важливим завданням», — ці слова Константинова інтернет–ЗМІ поширили позавчора. Відтак 22 лютого на першому засіданні нової сесії парламенту АРК «автономні» депутати розглянуть питання щодо звернення до Верховної Ради України про підтримку законопроекту «Про засади державної мовної політики», внесеного «регіоналами» Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесниченком.

Заява голови ВР АРК обурила україномовну громадськість. «У своїх висловлюваннях Константинов вийшов за межі своїх повноважень, — говорить у коментарі «УМ» Тарас Марусик, голова координаційної ради з питань захисту української мови при столичній організації товариства «Меморіал». — Замінити державну мову російською — це «лєпєт», який не відповідає Конституції і чинному українському законодав­ству. Зокрема, статті 135 Конституції України: «нормативно–правові акти Верховної Ради АР Крим та рішення Ради міністрів Криму не можуть суперечити Конституції і законам України і приймаються відповідно до них». Сказане Константиновим спотворює і статтю 11 Конституції України, яка свідчить: «держава сприяє консолідації та розвитку української нації, її історичній свідомості, традиціям і культурі».

Марусик вказує на те, що «є рішення Конституційного Суду від 19 грудня 1999 року, де сказано, що українська мова як державна є обов’язковим засобом у спілкуванні на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Цим рішенням КС підкреслив, що статус української мови як державної повністю відповідає державотворчій ролі української нації, яка історично проживає на території України, становить абсолютну більшість її населення, дала офіційну назву державі і є однією з основ конституційного ладу в Україні».

«Гуманітарій» Тарас Марусик як колишній працівник адміністрації Президента часів Віктора Ющенка нагадав, що указ Президента «Про концепцію державної мовної політики», підписаний в останні дні каденції Ющенка, Віктор Янукович не скасовував. «Якщо виходити з юридичних засад, це чинний документ, і там є такий абзац: «Володіння українською мовою посадовими і службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування є однією з обов’язкових умов для зайняття відповідних посад. Положення Конституції України зобов’язують посадових і службових осіб застосовувати державну українську мову як мову офіційного спілкування під час виконання ними службових обов’язків у роботі й у діловодстві органів державної влади, представницьких та інших органів АР Крим, органів місцевого самоврядування», — каже Марусик.

Він вважає, що Президент Янукович як гарант додержання Конституції мав би неодмінно відреагувати на неподобство з вуст кримського спікера. А загалом «заява Константинова вписується в рамки скоординованої зараз діяльності невеликої кількості осіб, які відпрацьовують впливи Кремля в Україні і хочуть встигнути протягнути стільки змін в законодавстві, скільки можливо, щоб послабити позиції української мови як державної».