НОВИНИ ПЛЮС

07.02.2012

Парламент

Сьогодні відкривається 10­та сесія Верховної Ради VI скликання. Парламент заслухає річний звіт уповноваженого ВР із прав людини Ніни Карпачової — цими днями завершується другий термін її каденції. Нового омбудсмана буде призначено не раніше березня, спрогнозував учора Голова ВР Володимир Литвин.

У четвер Верховна Рада почне розгляд проекту Кримінально­процесуального кодексу в новій редакції. У п’ятницю народні депутати заслухають двох урядовців у рамках години запитань до уряду: міністр юстиції Олександр Лавринович доповідатиме про імплементацію рекомендацій ПАРЄ до українського законодавства, а глава МНС Віктор Балога — про людську смертність на тлі погіршення погодних умов.

Партактив

Народний депутат Андрій Парубій вийшов із партії «Наша Україна». Він пояснив свій крок тим, що партія залишилася осторонь від решти опозиційних сил. «У «Нашій Україні» багато патріотичних і порядних людей, але я вичерпав свої можливості впливу всередині партії... Переконаний, сьогодні моє місце там, де об’єднана опозиція, де справжня боротьба. І я зробив свій крок», — написав Парубій на своїй сторінці у «Фейсбуці», зазначивши, що вони розійшлися з головою партії Віктором Ющенком у питанні об’єднання опозиції.

Реакція речниці Ющенка Ірини Ванникової: «Я розумію мотив Андрія Парубія: бігти подалі від Віктора Ющенка в кращі перспективи. Політична кон’юнктура диктує майбутньому мажоритарнику відійти подалі від ослабленої партії «Наша Україна». Бо раптом така близькість зашкодить...»

Нагадаємо, саме за наполяганням Ющенка на з’їзді «Нашої України» Парубія включили до виборчого списку, хоча тоді були заперечення.

Суд та діло

Минулої п’ятниці Шевченківський районний суд Києва почав розгляд справи проти активістів «підприємницького Майдану­2010». У цій справі проходять семеро осіб, яких обвинувачують у псуванні плитки на майдані Незалежності, перекриванні руху на Хрещатику. Як повідомила газета «Коммєрсант­Україна», слідство вважає, що, забивши 132 металеві кутники в гранітне покриття, обвинувачені «завдали територіальній громаді Києва та дорожньо­експлуатаційному управлінню Шевченківського району матеріальної шкоди в розмірі 212 292 гривень» — майже по дві тисячі гривень за кожен штир.

Політика в інтернеті

В Україні є як мінімум один офіс із 15—20 професійними платними коментаторами для матеріалів на інтернет­сайтах. Це випливає з одного листа на адресу прес­секретаря руху «Наші» Христини Потупчик, опублікованого блогером Rumolleaks (поштову скриньку кремлівської піарниці днями зламали хакери).

У листі, отриманому від адресанта Максима Перліна, зазначається, що платні коментатори в Україні «вміють оперативно працювати з блогосферою та всіма соцмережами, є багато акаунтів і проксі­сервери багатьох регіонів для роботи в LJ та на форумах/спільнотах». Вартість роботи зазвичай становить 150 рублів (39 гривень) за годину, і за цей час одній людині можна встигнути написати 25—30 коментарів зі збереженням правдоподібності участі в дискусії на боці однієї зі сторін політичного процесу.