Росiйський «афганець» на чолі спецслужби

07.02.2012
Росiйський «афганець» на чолі спецслужби

Ігор Калінін. (Фото з сайту «Телекритика».)

Два тижні знадобилося Президенту Віктору Януковичу для пошуку і затвердження нового очільника Служби безпеки. Після того як попередній глава СБУ Валерій Хорошковський 18 січня очолив Мiністерство фінансів, серед iмовірних його наступників на чолі спецслужби називали й кандидатуру начальника Управління держохорони Ігоря Калініна. Інтрига зникла минулої п’ятниці: Президент призначив керівника своїх «бодігардів» головою СБУ. Іншим указом глава держави звільнив 52­річного Калініна з посади начальника УДО. Цього ж дня Янукович особисто представив керівному складу СБУ нового очільника й побажав йому плідної роботи на захист України та її громадян.

На Володимирській, 33 добре знають Калініна, адже, на відміну від своїх цивільних попередників (Турчинова, Наливайченка та Хорошковського), Ігор Олександрович присвятив спецслужбам майже все життя.

За роки незалежності України він є першим з голів Служби безпеки, який народився не в Україні. Пан Калінін — етнічний росіянин, уро­дженець села Райове Митiщинського району Московської області. Закінчив Московське вище командне училище дорожніх та інженерних військ. Із 1984 року Ігор Калінін на службі в КДБ СРСР, а в 1986—1988 рр. служив в Афганістані. Зрозуміло, що 27­річний співробітник КДБ проходив там не строкову службу, а виконував серйозніші завдання. За «Афган» його було нагороджено орденом Червоної Зірки. Згодом Калiнiн переїхав в Україну.

Протягом 1992—2002 рокiв Ігор Калінін як кандидат військових наук за спеціальністю «розвідка та іноземні армії» займався викладацькою і науковою роботою в Національній академії СБУ. Потому до 2005 року був начальником Центру спеціальної підготовки головного управління «А» СБУ (більш відомого як елітний спецпідрозділ «Альфа»). Попередником Калініна на цій посаді в «Альфі» був Олександр Бірсан — той самий, якого він змінив на посаді начальника УДО у 2010 році.

Жодному іншому «альфівцю» не вдалося очолити СБУ. Вочевидь, Ігор Олександрович мав стосунок до «Альфи» й за радянських часів, адже він є членом Міжнародної асоціації ветеранів підрозділів організації «Альфа».

Після Майдану­2004 пан Калінін звільнився зі спецслужби і у 2005—2010 роках працював в охоронній структурі «Альфа­Щит», яка вважається неофіційною структурою СБУ, оскільки її створили колишні бійці «Альфи». Він не лише очолював один із центрів підготовки охоронного підприємства, а й займався охороною ВІП­персон. Так, під час проведення конкурсу краси «Міс Україна Всесвіт­2008» у Києві Ігор Калінін забезпечував безпеку топ­моделі Наомі Кемпбелл, директора конкурсу Олександри Ніколаєнко та її чоловіка­мільярдера. Охоронці «Альфа­Щит» також навчали «бодігардів» Януковича.

Певно, саме в ті часи пан Калінін і познайомився ближче з тодішнім лідером Партії регіонів, а нині Президентом України. Після інавгурації Віктора Януковича росіянин Калінін два роки керував УДО та опікувався безпекою глави держави. У парламентській більшості чимало депутатів погоджуються з тим, що його призначили на посаду голови СБУ, оскільки він користується особливою довірою Віктора Януковича та старшого сина Президента — Олександра.

 

НЮАНС

Учора, коли цей номер «УМ» готувався до друку, на сайті СБУ станом на 16.30 не спромоглися оновити рубрику «керівництво». Прізвища Калініна (як його портрета і біографії) там не було, натомість номінальним керівником значився т.в.о. голови СБУ Володимир Рокитський.

Спецслужба, чий сайт «упав» пiсля атаки хакерiв минулого тижня, ще раз пiдтвердила свою слабкiсть у справi iнформацiйної спроможностi.