Інші «маски–шоу» по–одеськи

03.02.2012

Учора зранку працівники телеканалу «Нова Одеса» не змогли потрапити в приміщення редакції: будівлю оточила й заблокувала група озброєних осіб у масках та чорній формі. Працівників до робочих місць не пускали, мотивуючи це тим, що проводяться «слідчі дії». Озброєні особи так і не сказали, в якій кримінальній справі, ким і на якій підставі порушеній, ведеться розслідування. На думку працівників каналу, це були бійці Управління боротьби з оргзлочинністю.

Через кілька годин приміщення телеканалу розблокували.

Цікаво, що спочатку в Управлінні МВС в Одеській області на запитання журналіста УНІАН, що відбувається, відповісти не змогли. Лише згодом міліція пояснила: блокування редакції було... помилкою, а зацікавилися правоохоронці не телеканалом, а облспоживспілкою, розташованою в цій же будівлі.

Утім опозиційний журналіст і головний редактор «Нової Одеси» Сергій Братчук переконаний: силове захоплення було своєрідним попередженням і залякуванням «гострого на язик» телеканалу. «Ми постійно подаємо критичні матеріали про центральну та місцеву владу, в тому числі й про мера Одеси Костусєва. Переконаний, сьогоднішній напад пов’язаний iз нашою чіткою громадянською позицією. Тільки вчора ми розповідали про рейдерську атаку на завод «Стальканат–Силур». Можливо, саме це стало останньою краплею», — розповів «УМ» пан Братчук.

За його словами, лише завдяки оперативному втручанню журналістів, зокрема й столичних, роботу телеканалу було розблоковано. «У цій справі є багато незрозумілих збігів обставин. Наприклад, саме сьогодні у зв’язку з якимись технічними проблемами у нас не працюють студійні телефони», — додав Братчук.

Телеканал «Нова Одеса» близький до партії «Фронт змін». А на Сергія Братчука у жовтні 2010 року було вчинено збройний напад, у результаті якого він міг втратити ногу. За версією міліції, ніякого нападу не було, а журналіст сам пошкодив сухожилля під коліном (на рану було накладено 16 швів!), необережно перелізаючи через паркан.