НОВИНИ ПЛЮС

03.02.2012

Справа Тимошенко

Донька екс–Прем’єра Євгенія Тимошенко позавчора виступила в Сенаті США на слуханнях «Україна на роздоріжжі: що поставлено на карту для США і Європи?» Вона, зокрема, сказала, що однією з передумов розвитку України є демократичні вибори. «Але це неможливо забезпечити без участі лідерів опозиції. Я прошу вас використати всі можливі засоби впливу для того, щоб пояснити режиму Януковича наслідки таких дій», — заявила Євгенія.

* * *

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, що передбачає декриміналізацію статті 365 Кримінального кодексу, за якою було засуджено Юлію Тимошенко. Авторами документа є БЮТівці Віктор Швець і Юрій Прокопчук. Керуючись резолюцією Парламентської асамблеї Ради Європи, депутати пропонують виключити з переліку посадових осіб, яких можна притягти до кримінальної відповідальності за цими статтями, Президента, Прем’єра й міністрів.

Справа Луценка

Сьогоднішнє судове засідання у справі Юрія Луценка відбуватиметься в закритому режимі. Про це повідомив суддя Сергій Вовк, закриваючи вчорашнє засідання. Він пояснив, що всі речові докази справи вже досліджено, відтак суд приступає до матеріалів секретного 18–го тому. Вовк зазначив, що для участі в даному засіданні треба мати доступ до державної таємниці. Зі сторони захисту доступ мають: сам Луценко, адвокат Сергій Поліщук, колишній водій Леонід Приступлюк, у незаконному сприянні якому обвинувачують екс–главу МВС.

Вибори–2012

Комітет виборців України закликає негайно почати громадське обговорення процесу утворення одномандатних виборчих округів. Про це на вчорашній прес–конференції заявив голова правління КВУ Олександр Черненко. За його словами, інформація з приводу «нарізки» округів, що просочується до громадськості, вражає «не просто непродуманістю, а відсутністю здорового глузду». «Комітет виборців застерігає щодо логіки штучного створення округів «під кандидата», або округів «проти кандидата», коли інтереси виборців носять декларативний характер», — йдеться у зверненні організації.

КВУ запропонував для обговорення орієнтовний проект «нарізки» округів у Черкаській області. Його розробили після консультацій із колишніми членами виборчих комісій різних рівнів, політиками, громадськими організаціями.