Хоч голі, але ситі

03.02.2012

Тяжкі кризові часи стимулюють винахідливість італійських рестораторів.

Власник закладу Galloway (з англійської — «Дорога на шибеницю») у містечку Віллорба неподалік Венеції стомився підраховувати збитки від тих клієнтів, які втікають, не розплатившись за рахунком. Тож замовити столик у цьому ресторані відтепер можна лише після пред’явлення посвідчення особи.

Власник пояснив, що колись тікали, не заплативши, переважно молоді люди. Але його терпець урвався, коли з поглибленням економічної кризи до «клубу неплатників» почали дедалі частіше приєднуватися навіть родини з маленькими дітьми. Не допомагали навіть камери відеостеження. Заклад, який упродовж уїк–енду обслуговує понад тисячу осіб, перетворився на збитковий. «Не знаю, чи маємо ми право вимагати посвідчення особи, але після запровадження такого правила наші збитки значно зменшилися», — визнав власник.

А власник ресторану в містечку Форколі, що в Тоскані, навпаки, навіть заохочує клієнтів до безплатних обідів і вечерь. Але за умови: вони повинні сидіти за столиком лише у спідній білизні.

«Уряд Маріо Монті роздягнув нас до трусів, тому ми й пропонуємо дармову їжу тим, хто сяде за стіл в самих трусах», — пояснює хазяїн ресторану, маючи на увазі жорсткі заходи економії нового уряду Італії. У перший вечір такої «антикризової ініціативи» в ресторані роздяглися близько 20 клієнтів. Зрозуміло, що має зрости й кількість звичайних відвідувачів, які захочуть повитріщатися на голі тіла за сусідніми столиками.